Tort cu mac, nuca si gris
PrinteazaTort cu mac, nuca si gris din: unt, oua, nuci, faina, zahar, bicarbonat, lamaie, gris, apa, zahar, mac, lapte.
Ingrediente:
- 100 g unt
- 3 ouă
- 100 g nuci măcinaţe
- 150 g făină
- 100 g zahăr
- 1/2 linguriţă bicarbonat
- sucul unei lămâi
- coaja unei lămâi
Pentru crema albă:
- 14 linguri griş
- un litru apă
- 100 g zahăr
- 200 g unt
- zeama unei lămâi
Pentru umplutura cu mac:
- 200 g mac
- 200 ml lapte
- 100 g zahăr
Mod de preparare:
Pentru blat, se amestecă ouăle cu untul rţioale si, după ce se obţine o cremă omogenă, se adaugă zahărul, nucile, sucul de lămâie şi coaja rasă, făina şi bicarbonatul.
Se amestecă foarte bine si se toarnă aluatul într-o formă de copt unsă cu unt. Se coace 35 de minute si apoi se lasă să se răcească.
Pentru cremă, zahărul si apa se pun pe foc şi, când dă în clocot, se trage de pe foc Si se pune grişul în ploaie.
Se amestecă energic, se repune pe foc si se lasă să devină o cremă groasă, până când grişul a fiert. Se trage de pe foc, se pune untul şi se mixează.
Pentru stratul de mac, acesta se râsneşte si se pune la fiert cu laptele si zahărul. Se lasă un clocot, două şi se trage apoi de pe foc.
Blatul se taie în două si se reasază pe platoul de servit cu jumătate din cantitatea de cremă de gris Si amestecul cu mac. Cu restul cremei de gris se decorează la exterior si se lasă la frigider de pe o zi pe alta.
Tort cu mac, nuca si gris
Pofta buna!