Prajitura cu mac, cacao si ciocolata
PrinteazaPrajitura cu mac, cacao si ciocolata din: smântână, oua, praf de copt, faina, zahar, mac măcinat, cacao, nucă măcinată (sau fără nucă), lapte, gris, zahăr pudră, zahăr vanilat, unt sau margarină, ciocolată de menaj sau o glazură.
Ingrediente pentru foile cu mac:
- 150 ml smântână
- 1 ou
- 1 linguriţă praf de copt
- 5 linguri făină
- 5 linguri zahăr
- 5 linguri mac măcinat
Ingrediente pentru foile cu cacao:
- 150 ml smântână
- 1 ou
- 1 linguriţă praf de copt
- 5 linguri făină
- 5 linguri zahăr
- 2 linguri rase de cacao
Ingrediente pentru foile simple (sau cu nucă):
- 150 ml smântână
- 1 ou
- 1 linguriţă praf de copt
- 5 linguri făină
- 5 linguri zahăr
- 5 linguri nucă măcinată (sau fără nucă)
Ingrediente pentru cremă:
- 400 ml lapte
- 4 linguri griş
- 200 g zahăr pudră
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 175 g unt/margarină
Ingrediente pentru decor:
- ciocolată de menaj sau o glazură
Mod de preparare:
Pentru cele 3 foi, procedezi în felul următor: gălbenuşul îl mixezi cu zahărul, adaugi smântână, apoi trepat şi făina amestecată cu praful de copt şi mâcul măcinat/nuca măcinată/cacaua.
Separat, baţi spumă albuşul, cu un strop de sare şi încorporezi încet în cealaltă compoziţie. Torni amestecul într-o tavă (23/33 cm), tapetată cu hârtie de copt şi dai la cuptorul preîncălzit, circa 25 de minute.
Cât timp foile se răcesc, pregăteşti crema. Pui laptele la fiert şi când dă în clocot, adaugi grişul în ploaie, amestecând continuu, să nu facă cocoloaşe.
Când s-a îngroşat, după circa 5-7 minute, iei de pe foc, acoperi cu o folie alimentară şi laşi să se răcească complet. Untul (margarina) îl mixezi cu zahărul pudră şi cu zahărul vanilat.
Adaugi treptat, grişul răcit şi continui să mixezi. împărţi crema în 3 părţi egale şi o întinzi pe fiecare foaie. Poţi începe cu foaia de cacao, apoi urmează foaia cu mac, acoperi cu cea simplă sau cu nucă şi pui crema. Razi ciocolată de menaj sau poţi face o glazură, după preferinţă.
Prajitura cu mac, cacao si ciocolata
Pofta buna!