Varza inabusita cu sunca afumata si mazare
PrinteazaVarza inabusita cu sunca afumata si mazare din: varză Savoy, plus o cantitate echivalentă de verdeţuri de primăvară, de Bruxelles sau varză, ulei de măsline, şuncă afumată şi uscată, rozmarin, usturoi, supă de bază de pui sau de legume ori apă, mazăre proaspătă, sare, piper negru, unt.
Ingrediente:
- 1 varză Savoy, plus o cantitate echivalentă de verdeţuri de primăvară, de Bruxelles sau varză toscană, tăiate foarte mare
- 2 linguri de ulei de măsline
- 6 felii de şuncă afumată şi uscată, tăiate de-a curmezişul în fâşii de 1 cm
- 1 linguriţă de rozmarin tocat
- 1 1/2 căţei de usturoi tocaţi mărunt
- 140 ml supă de bază de pui sau de legume ori apă
- 170-200 g mazăre proaspătă, fără păstăi
- sare şi piper negru proaspăt măcinat
- 85 g unt
Mod de preparare:
Scoateţi foile exterioare ale verzei până ajungeţi la cele fragede. Dacă acestea nu sunt ofilite, îngălbenite sau găurite de omizi, scoateţi-le nervura tare şi spălaţi-le bine (în mod normal, acestea sunt cele mai verzi şi cele mai bune foi).
Tocaţi-le mare şi puneţi-le într-un bol deoparte.
Inlăturaţi cotorul din interiorul fraged al verzei şi restul tocaţi mare. Puneţi ulei de măsline într-o cratiţă încinsă cu fundul gros şi începeţi să prăjiţi şunca,
După 1 minut, adăugaţi rozmarinul şi usturoiul şi amestecaţi pentru a combina aromele.
In acest punct, usturoiul ar trebui să se înmoaie şi să se coloreze, iar şunca ar trebui să fie aurie. Adăugaţi foile de varză exterioare şi puţină supă sau apă, amestecaţi, puneţi un capac pe cratiţă şi fierbeţi 1 minut.
Apoi puneţi restul verzei şi celelalte verdeţuri, mazărea fără păstăi, un praf de sare şi piper. Adăugaţi şi restul supei.
Puneţi capacul şi fierbeţi la foc mic 12-15 minute, până când verzele au încă o culoare vie, dar sunt suficient de moi pentru a fi mâncate.
Opriţi focul, adăugaţi untul şi lăsaţi 5 minute. Asezonaţi înainte de a servi.
Pofta buna!