Prajitura cu foi de bezea si nuca
PrinteazaPrajitura cu foi de bezea si nuca din: oua, zahar, nuca, faina, sare, lapte, amidon sau praf pentru budincă de vanilie, zahăr vanilinat, unt cu 80 % grăsime, frişcă lichidă.
- 16 albuşuri
- 16 linguri zahăr
- 16 linguri nucă prăjită şi măcinată
- 8 linguri faina
- 1/2 linguriţă de sare
Pentru cremă:
- 16 gălbenuşuri
- 1 cană zahăr
- 3 căni lapte
- 3 linguri amidon sau 1 praf pentru budincă de vanilie
- 2 plicuri zahăr vanilinat
- 500 g unt cu 80 % grăsime
- 800 ml frişcă lichidă
Pentru krantz:
- câte 1 cană zahăr şi miez de nucă
Mod de preparare:
Pentru o foaie, baţi 4 albuşuri spumă tare cu un praf de sare. Adaugi treptat zahărul şi baţi până când bezeaua devine tare şi lucioasă, încorporezi uşor făina amestecată cu nuca prăjită şi măcinată.
Intinzi compoziţia în tava unsă şi tapetată cu hârtie de copt şi coci în cuptorul preîncălzit la 160 °C (foc mic), până când foaia devine crocafită.
Scoţi foaia de bezea din tavă împreună cu hârtia de copt. Coci pe rând cele 4 foi, dar nu le suprapui, le laşi să se răcească separat.
Pentru cremă, mixezi gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilinat, până obţii o compoziţie cremoasă. încorporezi amidonul sau praful de budincă şi diluezi cu 1 cană de lapte rece.
Pui la fiert restul de lapte şi torni compoziţia de gălbenuşuri când laptele dă în clocot, amestecând energic până se îngroaşă. în crema puţin călduţă, adaugi cubuleţe de unt şi mixezi Baţi frişca păstrată 3 ore la rece.
Pentru krantz, caramelizezi zahărul şi adaugi miezul de nucă. îi răstorni pe o planşetă unsă cu ulei şi, după ce s-a răcit, îl zdrobeşti cu sucitorul sau prin maşina de tocat carne.
Intinzi pe fiecare foaie câte 1/3 din crema fiartă şi câte un strat de frişcă. îmbraci tortul în frişcă şi decorezi cu krantz. îl serveşti după ce l-ai păstrat o zi în frigider.
Prajitura cu foi de bezea si nuca
Pofta buna!
Foarte buna prajitura