Tort de ciocolata si citrice
PrinteazaTort de ciocolata si citrice din: ciocolata amaruie, unt, suc de portocale, coaja de lamaie, esenta de portocale, esenta de vanilie, oua, zahar, faina, frisca lichida, portocale si mandarine.
Ingrediente:
blat:
- 400 g ciocolată amăruie
- 250 g unt
- 120 ml suc de portocale
- coaja de la o lămâie
- 2 linguriţe esenţă de portocale
- 1 linguriţă esenţă de vanilie
- 6 ouă
- 120 g zahăr
- 120 g făină
glazură:
- 300 g ciocolată amăruie
- 300 ml frişcă lichidă
decor:
- 2 felii de portocale
- felii de mandarină (din conservă)
Mod de preparare:
Pregăteşti blatul: încingi mai întâi cuptorul la 160°C. Topeşti la bain-marie ciocolata şi untul îmbucăţite, la care adaugi coaja de lămâie, sucul de portocală şi esenţele.
Te opreşti din amestecat când totul a căpătat o textură mătăsoasă, iar aroma citrică nu mai e timidă.
Dai crema la o parte, pentru a se răcori puţin. Intre timp, baţi ouăle cu zahărul şi cu un praf de sare, până când se formează o spumă, fără urmă de granule de zahăr.
Spuma de ouă o torni peste ciocolata topită şi răcorită, amestecând până când culorile celor două ajung la un acord.
Atunci începi să adaugi făina în ploaie, gradual, amestecând pentru a evita formarea cocoloaşelor.
Torni compoziţia într-o formă de tort cu pereţi detaşabili, bine căptuşită cu hârtie de pergament.
In lipsa unei forme şi/sau a hârtiei, poţi să foloseşti orice tavă rotundă cu fund gros, pe care o ungi cu unt şi o pudrezi cu puţină cacao.
Laşi coca să se coacă timp de 25-30 de minute.
Pregăteşti glazura: ciocolata ruptă bucăţele o amesteci cu frişca lichidă, fie la bain-marie, amestecând până la omogenizare, fie într-un cuptor cu microunde, timp de 30 de secunde la putere medie, amestecându-le.
Laşi glazura puţin la răcit, apoi o torni peste blatul copt, şi lăsat de asemenea la răcit.
Pentru decor e nevoie doar să foloseşti feliile de mandarine din conservă, scurse bine, pe care le aşezi după bunul plac în manieră cât mai creativă.
Tort de ciocolata si citrice
Pofta buna!