Cum ne ajuta antioxidantii si in ce ii gasim
PrinteazaAntioxidanţi. Sub această denumire se află substanţe naturale care au puterea de a anihila molecule extrem de agresive: radicalii liberi. Principalele surse de antioxidanţi sunt fructele şi legumele proaspete. Acum, când pieţele abundă în roadele toamnei, este momentul ideal pentru a ne face plinul de antioxidanţi.
Cei mai importanţi antioxidanţi sunt: vitamine A, C şi E, zinc, seleniu, polifenoli, carotenoizi. Din păcate, organismul nu reuşeşte să sintetizeze întreg necesarul de antioxidanţi. De aceea, este important să ni-i asigurăm prin alimentaţie. Pentru a măsura concentraţia de antioxidanţi dintr-un aliment, se utilizează indicele ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Aportul zilnic recomandat variază între 3000 şi 5000 de unităţi ORAC. Această doză este asigurată dacă mâncăm, de exemplu, 100 de grame de căpşuni sau de fructe de pădure. Cum însă nu stăm cu creionul în mână pentru a calcula tot ceea ce mâncăm, este bine de ştiut că ne putem asigura necesarul de antioxidanţi dacă vom consuma zilnic 5 porţii de fructe şi legume colorate.
Roşiile, campioane la antioxidanţi
Licopenul este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi. El dă culoarea roşie fructelor şi legumelor. Evident, cele mai generoase surse de licopen sunt roşiile, dar şi sucul de roşii, sosurile de roşii, pentru că licopenul îşi păstrează proprietăţile şi după prepararea termică a roşiilor. Licopen se mai găseşte în pepene, grepfruit, goji, merişoare, papaya. Cercetătorii au descoperit că acest antioxidant are efecte protectoare contra bolilor cardiovasculare, anumitor forme de cancer (de sân, de prostată).
Usturoiul, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi
Deşi beneficiile usturoiului pentru sistemul imunitar sunt familiare încă din timpuri străvechi, anumite proprietăţi ale sale încă ne surprind. Astfel, fitonutrienţii, nutrienţii esenţiali pentru sănătate (seleniul, zincul, manganul germaniul), dar şi vitaminele A şi C fac ca usturoiul să fie un antioxidant puternic, ajutând la eliminarea radicalilor liberi.
Berea este o sursă importantă de antioxidanţi
Cunoscută şi sub denumirea de băutură-aliment, berea are, datorită hameiului, un conţinut semnificativ de antioxidanţi. Astfel, prin intermediul hameiului, berea capătă valenţe nebănuite, putând să contribuie, dacă este consumată cu moderaţie, la menţinerea stării de bine a organismului.
Nucile
Pe lângă faptul că previn bolile de inimă sau apariţia diabetului, nucile au şi un conţinut de două ori mai ridicat de antioxidanţi în comparaţie cu alte fructe înrudite. În plus, dacă acestea sunt consumate zilnic, în stare crudă, beneficiile lor pentru organism vor fi şi mai vizibile, iar un consum de aproximativ patru nuci pe zi reprezintă doza ideală anti-imbătrânire.
Articol preluat de aici.
Nu ne ajuta cu nimic 🙂 antioxidantii