Colaci simpli cu drojdie
PrinteazaColaci din: faina, drojdie, sare, zahar, ou, apa sau lapte.
Ingrediente:
- 1kg faina de patiserie
- 1 cubulet de drojdie proaspata
- 1/2 lingurita de sare
- 50 g zahar
- 1 ou
- 250 ml apa sau lapte
Mod de preparare:
Intr-un vas mic faci maiaua pentru care sfarami drojdia si o amesteci cu zaharul si 2 linguri de apa calda.
Amesteci foarte bine pentru ca drojdia sa se dizolve complet si lasi apoi sa lucreze timp de 15 minute.
Pe planseta de lucru (sau pe masa foarte bine curatata) pui toata cantitatea de faina, ii faci o gaura in mijloc si acolo torni drojdia dizolvata.
Incorporezi usor drojdia cu faina, adaugi oul si apa la temperatura ca-merei. Framanti bine pana ce aluatul se dezlipeste de maini. Lasi apoi aluatul sa creasca intr-un vas acoperit timp de 30 de minute.
Imparti aluatul in 3 suluri pe care le impletesti in 3 si apoi lipesti capetele ca sa-ti iasa colacul. Presari macul sau opresti o bucata de aluat pe care o intinzi cu sucitorul ca sa obti o foaie de 1 cm grosime.
Cu un cutit bine ascutit, tai aluatul astfel incit sa obti frunze pe care le asezi deasupra colacului.
Intr-o tava unsa cu ulei si presarata cu faina asezi cu grija colacul, il ungi cu pensula inmuiata in galbenus sau apa si il dai la cuptor pentru 45 minute.
Pofta buna!