Curcan copt

Printeaza

Curcan copt din: curcan, sare, piper, cimbru, usturoi, maghiran, ulei.

Ingrediente:

Mod de preparare:

Curcan copt: spală bine cu multă apă rece curcanul apoi se pune la scurs pe câteva prosoape de hârtie şi se şterge foarte bine de apă, inclusiv pe interior.

pudrează bine înăuntru cu sare, piper şi mirodenii.

aşază pasărea pe masă cu pieptul în sus şi se leagă (cu aţă mai groasă) strâns pe lângă corp, aripile (pliate sub corp) şi copanele.

pune curcanul, cu pieptul în sus, pe un grătar subţire metalic, într-o tavă potrivită (nu trebuie să fie mai mare decât pasărea), se unge bine pe toată suprafaţa cu ulei şi se presară sare, piper şi plante aromate. Nu se adaugă apă în tavă.

Curcanul se acoperă cu folie de aluminiu foarte groasă, dar folia nu trebuie lipită de carne, ci formează o „cupolă” în jurul păsării şi se strânge doar la bază. Se introduce tava în cuptorul încins şi se coace până ce carnea de pe piept este bine pătrunsă.

Timpul de coacere depinde foarte mult de dimensiunile curcanului: 3-4 kg – 2,5-3 ore de coacere, 4-6 kg – 3-4 ore, 6-8 kg – 4-5 ore, 8-10 kg – 5-5,5 ore.

Dacă, în plus, se umple curcanul cu o umplutură oarecare, aceasta presupune creşterea timpului de coacere cu 30 de minute.

Există şi termometre speciale pentru carne, dar indicaţiile lor nu corespund întotdeauna cu gradul de coacere al păsării.

Cu circa 30 de minute înainte ca timpul de coacere să se fi scurs, se îndepărtează folia, pentru ca friptura să se rumenească.

Se serveşte cu sosul din tavă alături.

 

 

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.