Somon in sos de vin spumos
PrinteazaSomon in sos de vin spumos din: somon, arpagic, ciuperci, vin, lamaie, smantana, unt, sare, piper.
Ingrediente:
- 6 fileuri de somon
- 6 cepe arpagic
- 400 g ciuperci mici
- 750 ml vin spumos
- 1 lingură suc de lămâie
- 1 ceaşcă smântână grasă
- 4 linguri unt
- sare
- piper
- fire de mărar şi pătrunjel
Mod de preparare:
Se încinge cuptorul. Se spală ciupercile, se dau de-o parte 12 pălării mici, restul se taie felii.
Se curăţă cepele şi se taie rondele. Se unge bine cu unt o formă întinsă, se aranjează feliile de somon, se presară ceapa şi ciupercile tocate, se presară sare şi piper, iar la sfârşit se toarnă vinul.
Se coace în cuptor, fără capac, la foc mediu, circa 45 de minute sau cât e nevoie ca peştele să fie gata.
Intre timp se fierb pălăriile de ciuperci rămase într-o cană de apă cu sare şi zeamă de lămâie.
Se scot şi se scurg ciupercile fierte.
Când peştele e gata, se scoate cu grijă din tavă. Sosul rămas se strecoară şi se fierbe până scade şi nu mai rămâne decât circa 1/2 de cană.
Se adaugă smântână şi se mai fierbe până ce sosul este gros. Se ia de pe foc şi se adaugă treptat untul, amestecând mereu, să devină o emulsie.
Se servesc feliile de peşte stropite cu sos şi decorate cu pălăriuţe de ciuperci şi verdeaţă.
Pofta buna!