Salata cu sparanghel, conopida si dovlecel
PrinteazaSalata cu sparanghel, conopida si dovlecel din: conopidă întreagă, ulei de măsline, supă fierbinte de legume, sparanghel, dovlecel, lamaie, zahar, capere, ulei de măsline extravirgin, pătrunjel, mentă, ceapă verde,
Ingrediente:
- 1 conopidă întreagă (circa 500g, după îndepărtarea frunzelor şi a cotorului)
- 2 linguri ulei de măsline
- 5 linguri supă fierbinte de legume
- 125 g de sparanghel, tulpinile tăiate în bucăţele, vârfurile lăsate întregi
- 1 dovlecel, tăiat în cubuleţe
- coaja rasă de la 2 lămâi, zeama de la una
- 2 linguriţe de zahăr
- 2 linguri de capere, scurse şi tocate
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin, plus extra pentru servit
- 50g de pătrunjel, doar frunzele
- 1 legătură mică de mentă, doar frunzele
- 1 legătură de ceapă verde, tocată
Mod de preparare:
Dă conopida pe o râzătoare mare, oprindu-te doar când ajungi la miezul tare.
Incinge 1 lingură de.ulei într-o cratiţă mare, pune în ea conopida, asezoneaz-o şi – prăjeşte-o la foc mediu 3 minute, amestecând periodic.
Adaugă supa, amestecă, apoi acoperă cratiţa şi lasă conopida 3-4 minute. Amestecă o dată sau de două ori în timpul acesta – conopida trebuie să se frăgezească, iar suţra să sa absoarbă complet.
Intinde conopida pe o farfurie şi las-o să se răcească. Şterge cratiţa cu un şervet. Incinge restul de ulei în ea şi pune tulpinile de sparanghel, dovlecelul, sare şi piper.
Căleşte legumele la foc mare, până când devin aurii – circa 3 minute. Adaugă vârfurile de sparanghel, prăjeşte totul 2 minute, apoi lasă legumele să se răcească.
Amestecă zeama şi coaja de lămâie cu zaharul, caperele, ulei, sare şi piper. Toacă fin ierburile, apoi pune-le într-un bol mare împreună cu conopida, celelalte legume şi ceapa verde.
Când urmează să serveşti salata, adaugă dressingul şi amestecă bine. Transferă salata pe un platou, stropeşte-o cu puţin ulei, apoi taie în sferturi lămâile a căror coajă ai ras-o şi serveşte-le alături.
Salata cu sparanghel, conopida si dovlecel
Pofta buna!