Zahărul hrăneşte cancerul de pancreas
PrinteazaPe măsură ce obezitatea capătă proporţiile unei pandemii, zahărul are o „reputaţie” tot mai proastă. Dar acesta nu este singura acuzaţie. Mai nou, cercetătorii au descifrat mecanismul prin care zahărul hrăneşte celulele canceroase ale pancreasului.
Consumat în cantităţi prea mari, zahărul conduce în mod evident la creşterea greutăţii corporale. Or, obezitatea este unul dintre factorii de risc ai cancerului. Oamenii de ştiinţă au descoperit însă o legătură directă între consumul excesiv de zahăr şi cancer.
Mecanismul este următorul: zahărul antrenează secreţia de insulină, un hormon produs de pancreas pentru a regla nivelul glicemiei. Numai că un nivel crescut de insulină pe termen lung poate stimula înmulţirea celulelor canceroase.
Această insulină antrenează de asemenea secreţia de către ficat a unui alt hormon (IGF1 – Insuline Growth Factor), care acţionează la rândul său ca un factor de creştere pentru celulele canceroase. Explicaţiile ştiinţifice pot părea destul de dificil de înţeles, dar concluzia cercetătorilor este cât se poate de clară: „Ideal este să evitaţi dulciurile (prăjituri, biscuiţi, sucuri), dar şi dulciurile rafinate care conţin fructoză, un agent de îndulcire ieftin de care producătorii industriali uzează şi abuzează.
Or, numeroase studii au arătat că siropul de glucoză-fructoză favorizează creşterea celulelor canceroase ale pancreasului, hrănindu-le efectiv”, informează topsante.com. Aspartamul, cancerigen? Aspartamul nu este nicidecum o soluţie sănătoasă.
Controversele privind aspartamul au existat însă de la punerea acestui îndulcitor pe piaţă. Dezbaterea a fost reaprinsă în 2011, când un studiu al Institutului Ramazzini (Italia) a arătat că aspartamul a indus cancerul la rozătoarele care au fost expuse cronic la acest îndulcitor.
În opinia doctorului Laurent Chevallier, nutriţionist, „este mai înţelept să evităm aspartamul, cu atât mai mult cu cât nu aduce niciun beneficiu nutriţional şi întreţine gustul pentru dulce”.
Dar stevia?
La rândul său, profesorul Michel Crepin, citat de topsante.com, spune despre stevia, un îndulcitor natural utilizat în mod tradiţional în America de Sud, că „este un agent de îndulcire interesant, deoarece are un indice glicemic 0 şi nu este metabolizat de organismul nostru”.
Articol preluat de aici.