Tarta de mere in stil frantuzesc
PrinteazaTarta de mere in stil frantuzesc din: aluat foietaj, mere, unt, zahar pudra, lamaie, gem de caise, smantana.
- 3375 g aluat foietaj
- tavă pentru tartă de 20-23 cm diametru
Pentru umplutura:
- 1 kg mere decojite, curăţate de cotor şi tăiate în bucăţi mari
- 100 g unt
- 125 g zahăr pudră
- coaja rasă fin de la o lămâie
Pentru topping:
- 4-5 mere dulci
- 2 linguri zahăr pudră
- 4-6 linguri cu gem de caise
- smântână pentru servit
Mod de preparare:
Intinde aluatul foietaj pe o suprafaţă presărată cu făină. Pune-l în tava pentru tartă şi înţeapă-l din loc în loc cu o furculiţă. Lasă-l să se odihnească timp de 15 minute.
Pentru a face umplutura, pune merele, 2 linguri cu apă şi untul într-o oală, la foc mic şi amestecă până când untul se topeşte. Măreşte puţin focul şi lasă merele să fiarbă timp de 15-20 minute, amestecând din când în când, până ce merele s-au înmuiat bine.
Pune merele într-o sită şi presează-le bine cu o lingură de lemn, apoi transferă-le într-o oală curată. Adaugă zahărul şi coaja de lămâie şi lasă să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când, până ce compoziţia se îngroaşă, la oala de pe foc şi lasă să se răcească puţin.
Setează cuptorul la 190°C. Pune o foaie de copt deasupra aluatului din tavă şi aşază deasupra boabe de fasole. Coace aluatul timp de 12 minute, iar apoi îndepărtează hârtia de copt cu boabele de fasole. Lasă la cuptor pentru încă 3-5 minute, până când aluatul devine puţin auriu.
Pentru a pregăti feliile de mere pentru topping, taie merele dulci în sferturi şi, folosind un cuţit, scoate cotorul. Curăţă coaja, apoi taie în două sferturile de măr, pe lungime.
Intinde piureul de mere peste aluat. Aranjează feliile de mere deasupra, ca în imagine. Taie câteva bucăţi mai mici pentru a le pune în centru. Presară zahăr şi coace tarta 30-35 minute. Incălzeşte gemul de caise cu 1 lingură de apă şi unge tarta caldă cu acesta.
Tarta de mere in stil frantuzesc
Pofta buna!