Trucuri pentru dulceţuri şi murături: CUM conservi legumele
PrinteazaTrucuri pentru dulceţuri şi murături: CUM conservi legumele. Există mai multe modalităţi de a conserva legumele pentru iarnă.
Cea mai răspândită şi utilizată metodă este murarea lor. Acest proces se poate face fie în soluţie de oţet, fie în saramură. Află cum se procedează şi care metodă este mai sănătoasă.
Legumele nu trebuie înghesuite, fiindcă au nevoie să respire. Alege cu grijă condimentele: usturoiul, hreanul, boabele de muştar, foile de dafin, mărarul (seminţe, tulpini şi flori), frunzele de ţelină.
Pe lângă faptul că dau gust, au şi un rol antibacterian şi sunt sănătoase.
Procesul de murare se poate face deci fie prin prezenţa acidului acetic (oţet), adăugat în soluţii, fie prin acidul lactic, obţinut prin fermentaţie naturală în saramură. Fermentaţia în oţet este mai rapidă, cea în saramură este mai lungă.
Murarea în saramură sau în oţet
Metoda de a mura în saramură este folosită de mii de ani. Varza a fost una din primele legume murate. În saramură se pot conserva aproape toate legumele: varza (albă sau roşie), gogonelele, ardeii, morcovii, ţelina, conopida, ardeii iuţi, castraveţii.
De asemenea, se pot conserva în saramură şi fructe, precum: mere, pere, gutui, pepene roşu. În oţet se pot conserva gogoşarii, castraveţii, ardeii capia.
Trebuie folosit un oţet de bună caliate, nu mai slab de 9 grade şi în nici un caz balsamic. Nu folosi oţet care conţine acid acetic artificial, fiindcă gustul murăturilor se va modifica.
Nutriţioniştii nu recomandă folosirea metodei de conservare în oţet (gogonele sau castraveţi), fiindcă sterilizarea se face la temperaturi foarte mari şi în acest proces se distrug enzimele şi vitaminele din legume.
Articol preluat de aici.