Pariziene cu mere
PrinteazaPariziene cu mere din: faina, zahar, ou, lapte, drojdie, esenta de vanilie, sare, mere, unt, scortisoara.
Pentru aluat:
- 1 kg făină
- 250 g zahăr
- 3 gălbenuşuri
- 400 ml lapte dulce pasteurizat
- 50 g drojdie proaspătă
- 1 fiolă esenţă de vanilie
- 1 praf de sare
Pentru umplutură:
- 1 1/2 kg mere
- 2 linguri unt
- 200 g zahăr
- 1 vârf de linguriţă scorţişoară măcinată
Pentru decor:
- 1 ou pentru uns
- 50 g zahăr pudră
Mod de preparare:
Pentru umplutură, speli merele, le cureţi şi le tai în cubuleţe, apoi le căleşti în untul topit, până se înmoaie. Adaugi zahărul şi scorţişoara, amesteci şi le laşi să se răcească.
Pentru aluat, prepari o maia din drojdie, o lingură de zahăr, o linguriţă de sare şi 50 ml de apă caldă. Cerni făina de două ori şi o amesteci împreună cu maiaua, laptele îndulcit, esenţa şi gălbenuşurile frecate cu sarea. Frămânţi un aluat asemănător celui pentru cozonac, pe care îl acoperi şi îl laşi să crească până îşi dublează volumul.
Impărţi aluatul în sfere de mărimea unui ou. Intinzi sferele de aluat cu sucitorul, în formă de dreptunghi. Pe o margine pui umplutură de mere şi o acoperi, iar cealaltă margine o tai în şuviţe subţiri, pe care le rulezi peste partea cu umplutură.
Aşezi parizienele în tava tapetată cu hârtie de copt, le laşi să crească aproximativ 15 minute, le ungi cu ou şi le coci în cuptorul preîncălzit, la 180 °C, până se rumenesc.
Calde, le pudrezi cu zahăr.
Pariziene cu mere
Pofta buna!