Reteta zilei: Conopida gratinata cu parmezan
PrinteazaConopida gratinata cu parmezan din: conopida, ulei de masline, sare, piper, unt, ceapa, usturoi, cimbru, salvie, lapte, pesmet, boia, parmezan, gruyere, branza de capra.
Ingrediente:
- 2 conopide, buchețele
- 2½ linguri ulei de măsline
- sare si piper negru
- 2 linguri de unt
- 1 ceapa, cuburi
- 3 catei de usturoi, tocat
- 2-3 crengute de cimbru proaspat
- 5 frunze de salvie
- 2 cani de lapte
- 1/3 ceașcă pesmet
- 1/8 lingurita boia de ardei afumat
- ½ ceasca parmezan ras
- 1 1/3 cupe branza gruyere rasa
- 100gr brânză de capră
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 200C.
Aranjați buchetelele de la 1½ conopidă pe o foaie de copt.
Se stropesc cu ulei de masline, se presara cu sare și piper negru si amestecati.
Dati la cuptor 20 de minute.
Între timp, se topeste o lingura de unt într-o cratiță medie la foc mediu.
Se adauga ceapa si usturoiul si gatiti aproximativ 3 minute.
Adaugati cimbrul și salvie și gatiti timp de un minut.
Adauga restul de buchetele de conopidă și lapte.
Fierbeti ușor timp de 20-25 de minute.
Între timp, prajiti pesmetul.
Într-o cratiță mică, se topeste restul de unt la foc mediu.
Adaugati pesmetul și se amestecă.
Gatiti timp de 2-3 minute.
Tranferati intr-un bol să se răcească și apoi se adauga boia de ardei, ¼ cana parmezan și un praf de sare.
Scoateti frunzele de salvie din lapte.
Transferati conopida și lichidul in care s-a gătit la blender și omogenizati.
Transferati intr-o cratiță la foc mic și se incorporeaza restul de parmezan, Gruyère și brânză de capră.
Se condimentează cu sare și piper negru dupa gust.
Se toarnă 1/3 din sos de brânză în partea de jos a unui vas de copt.
Adaugati conopida într-un strat uniform si se acopera cu sosul de brânză.
Se presara amestecul de pesmet.
Coaceți timp de 25-30 de minute.
Lasati sa se raceasca timp de 5-10 minute și serviti.
Conopida gratinata cu parmezan
Pofta buna!
Foarte buna conopida gratinata