Supa limpede de gaina
PrinteazaSupa limpede de gaina din: gaina, ceapa, morcov, telina, patrunjel, pastarnac, sare, oua, gris.
- 1 găină
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1/2 ţelină
- 1 rădăcină de pătrunjel sau păstârnac
- sare
- frunze de ţelină
Pentru găluşte:
- 2 ouă
- 6 linguri cu vârf griş
- sare
Mod de preparare:
Intr-o oală mare, pui la fiert găina curăţată şi spălată, cu pulpele legate.
Când la suprafaţă s-a format o spumă închisă la culoare, arunci apa, speli găina şi vasul şi o pui din nou la fiert, la foc mic, în apă rece cu 1 lingură de sare, adunând spuma dacă se mai formează.
După ce găina este aproape fiartă, adaugi legumele curăţate, spălate, tăiate în bucăţi mari şi le laşi la fiert în continuare.
După ce totul a fiert, scoţi găina, o pui pe un platou şi o poţi servi la felul al doilea, rasol cu mujdei.
Strecori supa o dată, o laşi să se limpezească puţin, pe urmă pui în strecurătoare un strat de vată între două de tifon şi strecori supa turnând-o încet, cu polonicul.
Astfel, devine foarte limpede şi nu îşi modifică gustul. Pui supa rezultată într-o oală mai mică, pe foc. Adaugi şi frunzele de ţelină, pentru aromă.
Baţi ouăle cu un praf de sare, presari treptat grişul, iar când supa clocoteşte, pui câte o linguriţă de compoziţie.
Laşi focul mic, acoperi cu un capac, iar după 2-3 minute potriveşti gustul şi stingi focul. Serveşti supa fierbinte.
Pofta buna!