Somon cu crema de branza
PrinteazaSomon cu crema de branza din: clementine, portocale, votca, miere, somon, sfecla, crema de branza, sos de hrean.
- coaja şi zeama de la 4 clementine sau 2 portocale (plus 2 clementine, nedecojite, feliate subţire)
- 100 ml de votcă
- 5 linguri de miere
- 1 kg file de somon
Pentru crema de branza:
- 250 g de sfeclă gătită şi vidată, din comerţ (nu în oţet)
- 200g cremă de brânză
- 2 linguri sos de hrean
Mod de preparare:
Pune coaja şi zeama de clementine, vodca şi mierea într-o cratiţă, asezonează şi dă în clocot la foc mic. Lasă sosul să fiarbă 10 minute, până când se reduce la jumătate.
Adaugă feliile de clementine şi mai fierbe-l la foc mic alte 5 minute, până când clementinele devin moi şi lipicioase. Scoate-le din lichid şi transferă-le pe o farfurie.
Fierbe sosul până obţii o glazură groasă. Incinge cuptorul la 180°C.
Tapetează o tavă cu folie de aluminiu sau hârtie de copt şi aşază somonul în mijloc – sau pe diagonală, dacă este prea mare.
Taie somonul în 8 fileuri. Taie capătul mai mic în fileuri mai groase, pentru ca toate porţiile să aibă dimensiuni similare.
Unge somonul cu glazura preparată, inclusiv între fileuri, păstrând puţină glazură pentru mai târziu. Aşază clementinele confiate deasupra peştelui, pe mijloc, şi coace-l 20 de minute.
Intre timp, prepară crema de brânză cu sfeclă, amestecând toate ingredientele într-un bol, cu o cantitate generoasă de piper negru şi puţină sare.
Când somonul este gata, reîncălzeşte glazura rămasă, adăugând putină apă dacă este prea groasă, şi unge peştele cu ea.
Pofta buna!