Clatite din dovleac cu sos caramel
PrinteazaClatite din dovleac cu sos caramel din: dovleac, oua, zahar, unt, lapte batut, faina, praf de copt, scortisoara, ulei, iaurt, nuci pecan, sare de mare, smantana.
- 250g de dovleac, curăţat de coajă, seminţele îndepărtate, tăiat în bucăţi mari
- ouă
- 3 linguri de zahăr
- 25g de unt, topit, plus extra pentru gătit
- 125ml de lapte bătut
- 200g de făină
- 2 1/2 linguriţe praf de copt
- linguriţă de scorţişoară măcinată
- ulei de floarea-soarelui
- îngheţată sau iaurt
- 50 g de nuci pecan, tocate grosier
- 50g de unt
- 50g de zahăr
- sare de mare
- 100ml de smântână pentru frişcă
Mod de preparare:
Pune dovleacul într-un bol mare, termorezistent, adaugă 1 lingură de apă, acoperă bolul cu folie alimentară şi găteşte dovleacul în cuptorul cu microunde timp de 5-8 minute, la treapta High, până când devine foarte moale – durata poate varia în funcţie de sortiment.
Scurge dovleacul şi lasă-l să se răcească. Dacă vrei clătite la micul dejun, cel mai bine e să faci acest pas în noaptea dinainte.
După ce dovleacul s-a răcit complet, pune-l într-un robot de bucătărie împreună cu restul ingredientelor pentru aluatul de clătite şi un praf de sare. Mixează-le până când obţii un aluat fin, gros şi omogen (alternativa este să pasezi bine dovleacul, apoi să adaugi restul ingredientelor şi să omogenizezi cu telul). Transferă aluatul într-un poş sau o carafă şi lasă-l deoparte până când prepari sosul de caramel cu nuci pecan.
Prăjeşte nucile pecan într-o cratiţă mică timp de 1-2 minute, până când se rumenesc puţin. Transferă-le într-o farfurie şi lasă-le deoparte. Pune în cratiţă untul, zahărul, sarea şi smântâna. Dă-le în clocot la foc mic şi găteşte-le puţin, până când obţii un sos fin, lucios. Adaugă nucile, amestecă şi lasă sosul să se răcească puţin.
Incinge un cub mic de unt împreună cu puţin ulei într-o tigaie mare. încălzeşte cuptorul la 140°C pentru a păstra clătitele calde în timp ce le găteşti pe toate – păstrează o tavă la îndemână. Când untul începe să facă spumă, roteşte puţin tigaia, pentru a fi complet unsă, apoi toarnă aluatul sub forma unor mingi de tenis (vezi sfatul din stânga) – se va întinde puţin pe măsură ce se găteşte, aşa că lasă suficient spaţiu între clătite şi nu pune prea multe în tigaie.
Găteşte-le la foc mic spre mediu. Nu atinge clătitele până când nu vezi mici bule de aer la suprafaţa lor – verifică-le la bază şi, dacă sunt aurii, întoarce-le şi mai găteşte-le încă 2 minute pe cealaltă pafte. Transferă clătitele gătite în tavă şi păştros-ză-leîn cuptorul cald până când le-ai gătit pe toate.
Când sunt gata, aşază clătitele în farfurii, una peste alta, adaugă îngheţată sau iaurt deasupţe, apoi toarnă sosul de caramel sărat cu nuci pecan.
Clatite din dovleac cu sos caramel
Pofta buna!