Crempita
PrinteazaCrempita din: unt, faina, oua, zahar, zahar pudra, lapte, zahar vanilinat, apa, sare.
- 250 g unt
- 285 g făină
- 6 gălbenuşuri
- un ou
- 100 g zahăr tos
- 50 g zahăr pudră
- 400 ml lapte dulce
- un pliculeţ zahăr vanilinat
- 75 ml apă
- 2 g sare
Mod de preparare:
Intr-un bol se amestecă 125 g de făină cu untul şi se introduce la rece. Intr-un bol separat se amestecă 125 g făină cu un ou, sarea şi apa călduţă, se frământă şi se lasă la odihnă o oră.
Se întinde aluatul cu ou într-un pătrat mai gros, se pune în mijloc aluatul cu unt şi se împa: chetează ca un plic. Se dă la rece 30 de minute, se întinde şi se împătureşte din nou, repetând operaţia de încă două ori. Din aluatul astfel obţinut se întind două foi care se aşază pe dosul unei tăvi umezite cu apă rece.
Se înţeapă cu furculiţa ca să nu crească la copt şi se coc până se rumenesc. Zahărul tos se mixează cu gălbenuşurile, făina, laptele rece şi zahărul vanilinat şi se pun la fiert la bain-marie, amestecând continuu ca să nu se formeze cocoloaşe.
După ce s-a îngroşat crema se ia de pe foc, se toarnă într-un vas şi se lasă la răcit. Se unge o foaie cu cremă, se suprapune a doua foaie şi se presară cu zahăr pudră.
Crempita
Pofta buna!