Miel cu rozmarin si usturoi
PrinteazaMiel cu rozmarin si usturoi din: miel, ulei, otet, usturoi, rozmarin, sare, piper.
Carnea de miel
este o sursa bogata de proteine: 100 grame de carne asigura 60% din necesarul zilnic pentru un adult.
datorita continutului de zinc, sistemul imunitar are numai de castigat, ranile se vindeca mai repede, stabilizeaza nivelul zaharului din sange si mentine sanatatea prostatei. O portie de 100 de grame contine 38,3% din necesarul zilnic de zinc.
mielul contine de asemenea o cantitate importanta de vitamina B12, necesara in formarea celulelor rosii din sange, in prevenirea anemiei, pentru un sistem nervos sanatos si pentru metabolizarea proteinelor, grasimilor si carbohidratilor.
vitamina B3 sau niacina este un alt element benefic continut in carnea de miel. Aceasta asigura protectie impotriva dementei si a altor boli cognitive ce vin o data cu varsta. Niacina este totodata indispensabila unei pieli sanatose si pentru buna functionare a tractului gastro-intestinal.
carnea de miel contine mai putine gasimi saturate (doar 36% din totalul garsimilor sunt saturate, arata studiile) comparativ cu alte tipuri de carne.
- două kilograme carne de miel
- 50 ml ulei
- 30 ml oţet
- trei caţei de usturoi zdrobiţi
- 5-6 fire de rozmarin proaspăt
- sare
- piper negru (măcinat)
Mod de preparare:
Mai întâi se amestecă uleiul cu usturoiul şi condimentele. Carnea se curăţă, se spală, se porţionează şi se trece prin soluţia obţinută.
Se aşază în tavă, se toarnă restul de soluţie deasupra, se mai stropeşte cu puţină apă şi se acoperă cu o folie de aluminiu (pentru a se coace înăbuşit, la început).
Se dă la cuptor la foc mic, iar după primele 15 minute se scoate folia de aluminiu (care nu se va mai folosi), se stropeşte carnea cu sosul din tavă, eventual se întoarce pe partea cealaltă şi se continuă coacerea.
Dacă e nevoie, se mai adaugă puţină zeamă de carne.
Când carnea s-a făcut, se serveşte alături de cartofi copţi, cu sosul rămas în tavă.
Pofta buna!