Tort festiv cu migdale
PrinteazaTort festiv cu migdale din: oua, zahar, unt, migdale, sare, faina, zahar vanilat, coaja de lamaie, coniac, esenta de migdale, lapte, fulgi de migdale, cacao, boabe de cafea.
- 8 ouă
- 10 linguri zahăr
- 6 linguri unt topit
- 150 g migdale măcinate
- un praf sare
- 4 linguri făină
- zahăr vanilat
- coaja de la o lămâie
Pentru cremă:
- 300 g unt
- 3-4 linguri coniac
- 250 g zahăr
- 5 gălbenuşuri
- o esenţă vanilie
- o esenţă migdale
- 30 ml lapte
Pentru ornat:
- 200 g fulgi de migdale
- 2 linguri cacao
- boabe de cafea
Mod de preparare:
Se separă ouăle. Gălbenuşurile se freacă cu un praf de sare şi se acoperă cu o folie ca să nu facă crustă. Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul în ploaie, zahărul vanilat şi gălbenuşurile. Se bat bine şi se adaugă untul topit şi răcit.
La sfârşit, se pun migdalele măcinate şi făina cernută. Se amestecă uşor cu telul pară până se încorporează ingredientele şi se toarnă compoziţia în tava tapetată cu hârtie pentru copt. Se coace la 140°C.
Intre timp, se pregăteşte crema. Se freacă gălbenuşurile cu un praf de sare, se adaugă zahărul, esenţa de vanilie şi laptele. Se fierbe la foc mic, a mestecă ndu-se continuu. După ce s-a legat, se răceşte în apă.
Untul se freacă spumă cu esenţele de vanilie, migdale şi cu coniacul şi apoi se adaugă compoziţia de vanilie. Se scoate blatul, se răceşte, se porţionează în trei-patru foi şi se umple cu cremă. Se ornează cu cremă, se pudrează cu cacao şi se balotează cu fulgi de migdale. Pentru decor, se pot folosi şi boabe de cafea.
Se lasă 24 de ore la rece.
Tort festiv cu migdale
Pofta buna!