Baigli cu mac
PrinteazaBaigli cu mac din: faina, unt, margarina, oua, drojdie, lapte, sare, zahar, mac, esenta de rom.
- 1 kg făină
- 100 g unt
- 100 g margarină topită
- 2 ouă
- 50 g drojdie
- 450 ml lapte
- 1 linguriţă rasă cu sare
- 100 g zahăr
- 200 g mac măcinat
- 1 esenţă rom
Mod de preparare:
Pui drojdia în 50 ml lapte călduţ. Pui 50 g de zahăr în 150 ml lapte şi laşi la fiert, la foc mic.
Adaugi apoi macul şi 50 g unt. Laşi să fiarbă circa 5 minute, amestecând să nu se lipească. Adaugi esenţă de rom şi laşi la răcit.
Pui făina într-un castron şi faci o gropiţă în mijloc. Torni în gropiţă maiaua de drojdie, 250 ml lapte şi sarea.
Frămânţi un aluat consistent, adăugând treptat restul de unt şi de margarină topite şi răcite.
Când aluatul nu se mai lipeşte, acoperi şi laşi la crescut timp de 1/2 oră.
Tapetezi o tavă cu hârtie de copt. împărţi aluatul în 4 părţi, întinzi foi dreptunghiulare, peste care pui un strat de umplutură de mac.
Rulezi foile şi le aşezi în tavă, una lângă alta. Apoi le ungi cu ou bătut.
Introduci tava în cuptorul încins, la foc potrivit, circa 30-45 minute, până capătă o culoare frumoasă, arămie.
Iţi vor ieşi între 4-6 cozonăcei.
Baigli cu mac
Pofta buna!