Placinta cu sunca si masline
PrinteazaPlacinta cu sunca si masline din: faina, iaurt, sare, piper, ulei, lapte, oua, drojdie, miere, telemea, branza dulce, cascaval, sunca, salam, ardei, masline, chimen.
Pentru aluat:
- 700 g făină
- 200 g iaurt
- 1 linguriţă sare
- piper
- 5 linguri ulei de măsline
- 100 ml lapte dulce pasteurizat
- 3 ouă
- 40 g drojdie
- 1 linguriţă miere
Pentru umplutură:
- câte 150 g telemea
- brânză dulce
- caşcaval
- şuncă
- salam sau muşchiuleţ
- 1 ardei gras roşu
- câteva măsline negre
- 2 linguriţe chimen
- 2 ouă
Pentru decor:
- 1 ou
- 2 linguri smântână
- 50 g caşcaval ras
Mod de preparare:
Faci o maia din drojdie, miere, 2 linguri făină şi puţin lapte călduţ. O laşi să crească 15-20 de minute. Cerni făina, iar în mijloc faci un gol în care pui maiaua crescută, ouăle bătute, iaurtul, uleiul, sarea şi piperul.
Amesteci cu lingura, antrenând câte puţină făină, iar când se îngroaşă, frămânţi aluatul cu mâna,
timp de 10-15 minute, până când nu se mai lipeşte de vas şi de mâini. Presari aluatul cu puţină faină, îl acoperi cu un şervet curat şi uscat şi laşi să crească timp de 1 1/2-2 ore.
Intre timp, pregăteşti umplutura: razi telemeaua şi caşcavalul. Tai în cubuleţe şunca, salamul, ardeiul gras şi măslinele. Amesteci brânza dulce cu ouăle, apoi cu ingredientele rase sau tăiate cubuleţe şi condimentezi cu seminţe de chimen după gust.
Impărţi aluatul în 2 părţi egale. Ungi masa cu ulei şi întinzi o parte din aluat sub formă de dreptunghi cu grosimea de 5-6 cm.
Ungi uniform aluatul cu umplutură şi presari şi felioare de măsline, dacă doreşti. Rulezi şi tai rondele groase de 2-3 cm. Le aşezi în tavă, pe hârtie de copt. Procedezi la fel cu aluatul şi umplutura rămase.
Ungi cu ou bătut amestecat cu smântână şi presari caşcaval ras. Laşi să crească 1/2 oră şi îl coci la foc mediu, timp de 50 minute, până se rumeneşte.
Pofta buna!