Placinta cu peste si cartofi

Printeaza

Placinta cu peste si cartofi din: fileuri de peste alb, file de somon, file de merluciu afumat, lapte, ceapa, dafin, unt, faina, spanac, vin, marar, cartofi, unt, cascaval, crema de branza.

Ingrediente:Placinta cu peste si cartofi

  • 500g fileuri groase de peşte alb, precum cod sau merluciu, pielea îndepărtată
  • 500g file gros de somon, pielea îndepărtată
  • 300g file de merluciu afumat
  • 700ml de lapte integral sau parţial degresat
  • 1 ceapă, tăiată în semiluni subţiri
  • 2 foi de dafin
  • 75g de unt
  • 75g de făină
  • 140g de spanac tânăr
  • 3 linguri de vin alb sau vermut (opţional)
  • 1/2 legătură de mărar, tocat grosier

Pentru piureul cu branza:

  • 1,5kg de cartofi, tăiaţi în bucăţi egale
  • 50g de unt
  • 100g de caşcaval sau brânză maturată, precum cheddar, rasă grosier
  • 300ml cremă de brânză

 

Mod de preparare:

Pune fileurile de peşte într-o cratiţă mare şi adaugă laptele, urmat de ceapă şi foile de dafin, care trebuie aşezate între fileuri. Dă în clocot cu focul la minimum, apoi acoperă şi ia cratiţa imediat de pe foc.

Lasă deoparte să se infuzeze 10 minute sau până când peştele este pătruns.

Scurge peştele, păstrând laptele infuzat într-o carafă, apoi transferă peştele într-un bol. Lasă-I deoparte.

Intre timp, prepară piureul. Pune cartofii într-o cratiţă mare cu apă rece, dă-i în clocot, apoi fierbe-i la foc mic 15 minute sau până când cartofii sunt moi, dar nu se fărâmiţează. Scurge-o bine, pune-i înapoi în cratiţă şi pasează-i împreună cu untul, jumătate din brânză şi crema de brânză, amestecând până obţii un piure fin.

Asezonează după gust şi lasă-l deoparte.

Pentru a finaliza umplutura, topeşte untul într-o cratiţă medie şi adaugă făina, apoi amestecă. Găteşte totul câteva secunde, apoi adaugă treptat laptele infuzat, amestecând continuu la flacără medie, timp de 3 minute, până obţii un sos fin şi gros.

Adaugă spanacul şi vinul sau vermutul, dacă foloseşti, apoi mai găteşte totul 2 minute, la de pe foc, adaugă mărarul şi amestecă. Asezonează după gust.

Incinge cuptorul la 200°C. întinde o treime din sos la baza unei tăvi dreptunghice de circa 3 litri. Adaugă fileuri de peşte peste sos, rupându-le în bucăţi mari şi îndepărtând orice urmă de piele, oase, ceapă şi foi de dafin. Toarnă deasupra încă o treime din sos, urmat de încă un strat de peşte, apoi repetă, terminând cu un strat de sos.

Adaugă piureul deasupra amestecului cu peşte, începând de pe margini. Foloseşte dosul unei linguri pentru a forma un model şi presară deasupra brânza rămasă. Pune tava pe o altă javă şi dă-o la cuptor, Coace-o pe niveluj din mijloc 45 de minute, până când piureu devine auriu şi umplutura clocoteşte.

 

Placinta cu peste si cartofi

Placinta cu peste si cartofi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.