Budinca de paine cu fructe
PrinteazaBudinca de paine cu fructe din: lapte, smantana, vanilie, oua, paine, zahar, unt, stafide, fructe de padure, lamaie.
- 250 ml de lapte integral
- 300 ml de smântână pentru frişcă
- 1 păstaie de vanilie, tăiată pe jumătate, seminţele îndepărtate
- 3 ouă şi 1 gălbenuş
- 5 linguri de zahăr brun
- 8 felii de pâine albă veche de o zi, cu crustă
- 50 g de unt moale, plus extra pentru uns
- 75 g mix de stafide brune şi fructe de pădure confiate
- coaja de la 1/2 lămâie
- smântână sau îngheţată, pentru servit
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 180°C. Pentru crema de vanilie, încălzeşte laptele, smântână şi păstaia de vanilie într-o cratiţă, aducând amestecul până aproape de punctul de fierbere.
Intre timp, bate ouăle şi gălbenuşul cu zahărul. Toarnă încet amestecul de lapte peste ouă, amestecând continuu până obţii o compoziţie fină.
Unge o tavă ceramică termorezistentă de 20 x 25 x 5 cm. Indepărtează crusta feliilor de pâine, apoi unge-le pe ambele părţi cu unt şi taie-le pe jumătate, în triunghiuri. Aşază jumătate din feliile de pâine la baza tăvii, astfel încât să se suprapună parţial.
Amestecă fructele confiate cu coaja de lămâie şi presară jumătate din amestec deasupra pâinii. Aşază restul de pâine deasupra şi presară fructele confiate rămase.
Indepărtează păstaia de vanilie din crema de vanilie şi toarnă crema în tavă, peste pâine. Las-o să se înmoaie cel puţin 30 de minute, în frigider. Presară zahărul brun şi coace budinca 35-40 de minute, până devine aurie şi se umflă frumos.
Serveşte cu smântână sau îngheţată.
Budinca de paine cu fructe
Pofta buna!