Pita armaneasca
PrinteazaPita armaneasca din: faina, untura sau ulei, otet, sare, telemea, praz, oua, iaurt.
Pentru cocă:
- 600 g făină
- 200 g untură sau ulei
- 1 lingură oţet
- 1 lingură sare
- ulei pentru uns tava
Pentru umplutură:
- 300 g telemea
- 1 kg praz
- 100 g untură sau ulei
- 6 ouă
- 300 ml iaurt
Mod de preparare:
Intr-un castron (lighean) pui făina, untura, oţetul, sarea şi atâta apă călduţă, încât aluatul frământat să fie tare. Il frămânţi până face băşici (aproximativ 30 minute), îl acoperi şi-l laşi la rece.
Pregăteşti umplutura aşa:
Cureţi prazul, îl tai bucăţi de 2 cm lungime, îl căleşti în untură până se înmoaie bine, apoi îl laşi la răcit. Adaugi telemeaua rasă, ouăle bătute şi iaurtul.
Asamblezi aşa:
Scoţi aluatul din frigider şi întinzi două foi mari. Una o pui pe fundul tăvii unse cu untură şi a doua peste umplutură. Foaia de deasupra o încreţeşti uşor, nu trebuie pusă nivelată. Ungi pe deasupra cu puţin ou păstrat de la cele 6 ouă bătute pentru umplutură.
Dai tava la cuptor pentru 30-40 minute, la foc potrivit, până se rumeneşte frumos.
Pofta buna!