Urda de vaca cu praz si mamaliguta
PrinteazaUrda de vaca cu praz si mamaliguta din: zer, lapte, malai, unt, apa, sare, praz sau ceapa.
Pentru urdă:
- 10 I zer rezultat din închegarea laptelui
- 1 I lapte
Pentru mămăliguţă:
- 300 g mălai
- 1 lingură unt
- 1 I apă
- sare
- praz sau ceapă verde
Mod de preparare:
Pregăteşti urda aşa:
Pui zerul pe foc mic, împreună cu laptele, într-un vas emailat şi laşi să fiarbă până se adună deasupra urda, amestecând foarti uşor, din când în când. Apoi iei cu spumiera şi pui într-un tifon până se scurge surplusul de zer. Pentru a obţine urdă mai multă, repeţi cantitatea de zer şi lapte.
Pregăteşti mămăliguţă aşa:
Pui pe foc, într-un vas emailat, apa să clocoteasă, adaugi sarea, untul şi mălaiul în ploaie. Amesteci foarte bine cu telul, până se omogenizează, apoi răstorni pe un platou mămăliga şi o laşi să se răcească. Faci din mămăligă diferite forme, după imaginaţie, cu ajutorul formelor de fursecuri.
Urda o serveşti cu mămăliguţă caldă şi praz sau ceapă verde.
Pofta buna!