Vitel cu sos alb si ciuperci
PrinteazaVitel cu sos alb si ciuperci din: carne de vitel, morcov, praz, ceapa, usturoi, telina, lamaie, ciuperci, vin, oua, smantana, faina, unt, dafin.
- 1 kg carne viţel
- 1 morcov
- 2 tije de praz
- 1 ceapă
- • 1 căţel de usturoi
- 1 tijă de ţelină
- 1 lămâie
- 400 g ciuperci albe
- 4 linguri vin alb sec
- 3 ouă
- 6 linguri smântână
- 2 linguri făină
- 100 g unt
- 1 foaie de dafin
Mod de preparare:
Cureţi morcovul, usturoiul, ţelina, ceapa şi prazul, de la care foloseşti numai partea albă.
Ceapa şi prazul le tai rondele. Le pui la fiert în 2 litri de apă şi, când dă în clocot, adaugi bucăţile de carne pentru 2-3 minute, să-şi schimbe culoarea.
Apoi scoţi carnea şi o treci printr-un jet de apă rece.
Carnea şi legumele le pui într-o oală cu apă, sare şi dafin. Le fierbi cu oala acoperită, timp de 90 de minute.
Rumeneşti ciupercile în puţin unt topit şi le stropeşti cu zeamă de lămâie, in altă tigaie topeşti restul de unt, pui făină şi amesteci, apoi laşi să se răcească.
Strecori carnea şi legumele, zeama o pui din nou la fiert şi dregi cu făina rumenită în unt.
Laşi să fiarbă, apoi adaugi vinul, carnea, legumele şi ciupercile şi le laşi să fiarbă împreună, timp de 10 minute.
Smântână o diluezi cu gălbenuşurile şi adaugi amestecul în sos, care trebuie să fie cald.
Nu trebuie să mai fiarbă! Tot în acest moment pui şi câteva picături de zeamă de lămâie.
Pofta buna!