Tort cu nuci si scortisoara
PrinteazaTort cu nuci si scortisoara din: oua, apa, zahar pudra, sare, lamaie, gris, nuci, smantana, mascarpone, dulceata de capsuni, migdale, lamaie, scortisoara.
- 4 ouă
- 4 linguri apă fierbinte
- 150 g zahăr pudră
- 1 praf de sare
- 1 linguriţă scorţişoară
- coaja de la 1 lămâie
- 75 g griş
- 300 g nuci
Pentru cremă:
- 1 kg smântână
- 200 g mascarpone
- 250 g zahăr pudră
- 3 linguri dulceaţă de căpşuni
Pentru decor:
- 200 g migdale
- 200 g zahăr pudră
- 1 albuş
- 1 linguriţă zeamă de lămâie
Mod de preparare:
Pentru blat, mixezi ouăle cu apa fierbinte un minut.
Adaugi zahărul, sarea, scorţişoara, coaja de lămâie şi continui să mixezi la viteză mare alte două minute.
Pui nucile sfărâmate şi grişul şi mai baţi la viteză mică până la încorporare.
Aluatul obţinut îl pui într-o tavă tapetată şi-l dai la cuptorul preîncălzit 35 de minute.
Când s-a mai răcit, împărţi blatul în două părţi egale.
Pentru cremă, baţi smântână cu zahărul trei minute, apoi adaugi mascarpone şi mai mixezi un minut.
Din crema obţinută, un sfert îl amesteci cu dulceaţa de căpşuni.
Acoperi prima bucată de blat cu jumătate din crema simplă, torni circular crema de dulceaţă de căpşuni cu ajutorul poşului, iar deasupra pui cealaltă bucată de blat şi ornezi tortul cu restul de cremă albă.
Pentru marţipan, pui migdalele într-o cratiţă cu apă la foc mediu şi le laşi să dea în clocot un minut.
Ulterior, le clăteşti cu apă rece şi le descojeşti. Le aranjezi într-o tavă şi le dai la cuptor 10-15 minute.
Când s-au răcit, le sfărâmi cu blenderul. Amesteci făina de migdale obţinută cu zahărul pudră, albuşul, zeama de lămâie.
Le baţi până se încorporează toate ingredientele. Marţipanul obţinut îl laşi deoparte 30 de minute, apoi îl întinzi şi îmbraci tortul. îl dai la frigider două ore înainte să-l serveşti.
Pofta buna!