Drob de miel cu urzici din: maruntaie de miel, carne tocata, urzici, ceapa, oua, sare, faina, piper, unt. Ingrediente: măruntaiele de la un miel 5-6 linguri carne tocată mai grasă 1/2 kg urzici 2 legături ceapă verde sau 2-3 cepe uscate, de dimensiune medie 8 ouă piper negru măcinat sare 2 linguri făină câte 2 […]
Urzica – aliment şi medicament
PrinteazaPrimăvara este sezonul verdețurilor, cu o mulțime de beneficii pentru sănătate. Una dintre acestea este urzica, tonifiantul general, considerat atât aliment cât şi plantă medicinală, de ale cărei proprietăţi diuretice şi antialergice ar trebui să profiţi cât mai mult.
Frunzele conţin substanţe proteice şi glucidice, steroli, ulei volatil, acid acetic, acid formic, vitaminele A, B2, C şi K. Nu trebuie să uităm nici complexul de săruri minerale, îndeosebi fier, magneziu, calciu, potasiu şi siliciu.
Curele de urzici, în diferite forme – ceaiuri, gătite, pulbere, tinctură, infuzie – au efecte favorabile asupra unei game largi de boli digestive, genitale, renale, pulmonare, cardiovasculare, reumatismale şi altele. Asociată cu alte plante medicinale, urzica este folosită cu succes şi contra leucemiei.
Pentru tratarea anemiei şi întărirea sistemului imunitar, de exemplu, specialiştii recomandă cure cu ceai de urzici timp de o lună, pentru a se putea simţi efectul proprietăţilor lor antianemice, hemostatice şi remineralizante. Tratamentul este eficient pentru revigorarea organismelor debilitate, anemice, rahitice, convalescente, cu migrene şi dureri de cap, precum şi la sportivii de performanţă.
Banalele urzici au şi proprietatea de a scădea glicemia, ceea ce înseamnă că pot preveni apariţia diabetului. De asemenea, consumul regulat de ceai sau tinctură de urzici poate ţine sub control tensiunea arterială şi tahicardia.
Aceste plante de primăvară stimulează metabolismul şi secreţia biliară, pancreatică, gastrică şi intestinală. Totodată, stimulează digestia şi combate diareea, dizenteria şi stările inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv. De asemenea, acţioneaza împotriva viermilor intestinali.
Urzicile deschid căile respiratorii, reduc tusea și fluidifică mucusul bronho-pulmonar, fiind astfel un aliat de nădejde în bronşite, astm bronşic, tuse seacă şi convulsivă, răceli frecvente, dureri de piept, pneumonie, năduşeli, hemoptizie sau chiar tuberculoză.
Planta este şi un extraordinar diuretic, motiv pentru care poate fi folosită cu succes în curele de slăbit şi detoxifiere. Ajută corpul să elimine acidul uric şi bacteriile vinovate de infecţii ale tractului urinar. Preparatele din urzică sunt, de asemenea, eficiente în tratarea infecţiilor renale, cistitelor şi chiar a gutei (pentru că flavonoidele conţinute de această plantă provoacă diureză). Urzica are şi efecte antiinflamatorii articulare notabile, fiind de mare ajutor în ameliorarea reumatismului şi artritelor.
Preparatele din urzici se folosesc cu succes şi în diverse tratamente externe. Astfel, vindecă rănile, ameliorează varicele, urticaria, eczemele, arsurile, bătăturile, unghiile casante şi are efecte benefice asupra alergiilor dermatice, tumorilor şi chiar a cancerului de piele. De asemenea, urzicile sunt un bun tonic capilar şi luptă cu mătreaţa.
Urzicile cresc, în general, în zonele din apropierea apelor, pe lângă râuri, lacuri, în grădini sau chiar la marginea pădurilor. Pentru a culege urzicile, e bine să porţi mănuşi, pentru că frunzele sunt acoperite cu fire de peri înţepătoare, a căror toxină provoacă urticarie. Se consumă numai frunzele cele mai tinere care trebuie foarte bine spălate, în mai multe ape, şi apoi fierte.
Articol preluat de aici.
Restaurantedelux.ro vă recomandă câteva reţete cu urzici, foarte uşor de preparat, gustoase şi deosebit de sănătoase:
Supa crema din urzici
Supa crema din urzici din: urzici, ceapa, cartofi, morcovi, telina, pastarnac, ardei, ulei, margarina, smantana vegetala, sare, piper. Ingrediente: 1 kg urzici 4 cepe potrivite 1-2 cartofi 2 morcovi 1/2 ţelină 1 păstârnac 1 ardei gras 3 linguri cu ulei de măsline 1 lingură cu margarină 1 ceaşcă cu smântână vegetală sare piper Mod de […]
Cartofi umpluti cu piure de urzici
Cartofi umpluti cu piure de urzici din: urzici, ceapa, ulei, margarina, usturoi, cartofi, sare, piper. Ingrediente: 6-8 grămăjoare de urzici 1 ceapă 1 lingură cu ulei 2 linguri cu margarină 3-4 căţei de usturoi 4 cartofi mari sare piper Mod de preparare: Opăreşte ceapa şi urzicile în apă clocotită cu sare. Scoate-le cu spumiera şi scurge-le, […]
Pofta buna!