Paine de casa coapta in vas de iena
PrinteazaPaine de casa coapta in vas de iena din: drojdie, faina, apa, ulei, sare, margarina sau ulei.
- 25 g drojdie proaspătă
- 550 g făină albă
- 300 ml apă călduţă
- 40 ml ulei
- 1 linguriţă de sare
- margarină sau ulei pentru uns vasul de iena
Mod de preparare:
Drojdia o dizolvi total în apă călduţă. Separat,într-un castron, cerni făina şi o amesteci cu sarea, apoi adaugi amestecul de apă cu drojdie.
Frămânţi bine aluatul, apoi adaugi treptat uleiul. Frămânţi până se încorporează uleiul în aluat, acesta trebuind să se dezlipească de castron.
Laşi aluatul la dospit, la loc cald şi acoperit cu un prosop de bucătărie, timp de 45 de minute. După ce aluatul a crescut, îl răstorni pe masă şi îi dai forma pâinii.
Ungi vasul de iena cu puţin ulei/ margarină, aşezi pâinea în vas, o pensulezi cu apă şi o mai laşi 10-15 minute la dospit. Capacul vasului iena îl umezeşti cu apă, folosind o pensulă şi îl pui peste vas. Dai pâinea în cuptorul preîncălzit la 130°C, timp de 20-25 de minute, apoi iei capacul de pe vas şi mai laşi pâinea 20-25 de minute, la 150°C, până se rumeneşte frumos.
Scoţi cu griijă pâinea din cuptor şi pui diin nou capacul peste vas, timp de 15 minute, pentru ca aburii să înmoaie coaja pâinii.
Scoţi apoi pâinea din vas şi o laşi să se răcească.
Pofta buna!