Lipie aromata
PrinteazaLipie aromata din: faina, apa, drojdie, zahar, sare, cimbru, muguri de pin, usturoi, piper, ulei de masline, unt, smantana, iaurt.
- 300 g făină albă
- 380 g făină integrală
- 600 ml apă
- 25 g drojdie
- o linguriţă cu zahăr tos
- sare
- 3 linguriţe cu cimbru tocat
- 50 g muguri de pin
- 3 căţei de usturoi
- un vîrf de cuţit cu piper măcinat
- ulei de măsline
- unt
- smîntînă
- iaurt
Mod de preparare:
Făina albă şi cea integrală se cern şi se pun într-un vas mai mare. Drojdia se dizolvă în apa călduţă împreună cu zahărul tos. Usturoiul se curăţă de foi, se spală, se pisează şi se pune într-un castron împreună cu două linguriţe cu sare.
Se adaugă trei linguri cu ulei de măsline, piperul, cimbrul şi mugurii de pin. Peste făina din vas şi se frămîntă pînă rezultă un aluat potrivit de tare, nelipicios. Dacă este nevoie, se mai adaugă puţină făină şi se frămîntă ca să se încorporeze bine.
Se acoperă aluatul cu un şervet de bucătărie şi se lasă să dospească 30 de minute. Se întinde într-o tavă unsă cu ulei, se înţeapă din loc în loc cui dinţii unei furculiţe, se introduce: tava în cuptor şi se coace 30-45 de: minute la foc potrivit. Se serveşte fierbinte sau rece, cu unt, smîntînă sau iaurt.
Poftă bună!