Prajitura cu marmelada
Printeaza
- 220 g unt
- 200 g zahăr
- un ou
- coajă rasă de lămîie
- praf de copt
- 500 g făină
- 450 g marmeladă
- 50 g nuci măcinate
- 4 linguri de zahăr pudra
Mod de preparare:
Se freacă untul cu zahărul, adăugîndu-se apoi oul (bătut aparte cu furculiţa) şi coaja rasă de lămîie. Se cerne făina şi se amestecă bine cu praful de copt (dacă s-au strîns granulele, se desfac înainte cu dosul lingurii) şi se încorporează, puţin cîte puţin în untul frecat.
Pe măsură ce aluatul se îngroaşă, se frămîntă cu mîinile, iar cînd e gata se dă 20 de minute la rece. Se întinde o foaie din trei sferturi din cantitatea de aluat, se pune în tavă şi se aşază pestea ea marmelada, nivelind-o cu lama unui cuţit.
Se curăţă nucile, se alege miezul şi se sfărîmă cu un sucitor sau cu o sticlă. Se pun apoi peste marmeladă. Din restul aluatului se întinde o foaie care se presară cu făină, se rulează, apoi se taie cu cuţitul (ca atunci cînd tai varza pentru salată), astfel încît să rămînă bucăţi foarte mici, de forme neregulate.
Se presară aceste „firimituri” de aluat peste marmeladă şi nuci. Se dă tava la cuptor timp de o oră. Se lasă să se răcească în tavă, se porţionează şi se presară zahăr pudră.
Poftă bună!