Friptura de gasca la cuptor
PrinteazaFriptura de gasca la cuptor din: gasca, zahar, mere, cimbru, costita, faina, oua, ficat, lapte, cascaval, vin, sos.
- 1 gâscă de 3,5 kg
- 12 mere
- 50 g zahăr
- sare
- piper
- cimbru
- 60 g de costiţă afumată
- 150 g făină
- 2 ouă
- ficatul de gâscă
- 1 felie de franzelă
- 1/2 l lapte
- 50 g caşcaval
- 1 pahar cu vin
- 3 linguri cu sos alb
Mod de preparare:
Curăţaţi, treceţi prin flacără şi puneţi gaşca intr-un vas mai mare, cu ceapa tocată mărunt.
Adăugaţi în acelaşi vas costiţa tăiată, cimbru, sare, piper, capul şi gâtul tăiate bucăţi. Adăugaţi şi vinul. Acum frigeţi gaşca.
Când friptura este frumos rumenită pe toate feţele, scoateti gâscă şi bucăţile de carne. In vasul de frigere, faceţi un sos bun, picant cu 1/2 lingură de făină, supă, lăsaţi sa clocotească 3-4 minute, apoi strecuraţi.
Separat, pregătiţi 10 clătite pe care le umpleţi cu ficatul sotat, tăiat în cuburi mici, combinat cu franzelă înmuiată şi bine stoarsă. Puneţi, de asemenea, sare, piper şi 1 ou crud.
Clătitele, tăiaţi-le rulate în câte 3 bucăţi, puneţi-le într-o tavă, napaţi-le cu sos alb, caşcaval ras şi gratinaţi-le.
Curăţaţi merele, scoateţi-le căsuţa cu sâmburi. Radeţi două mere, combinaţi-le cu sare şi zahăr, umpleţi-le pe celelalte şi daţi-le la cuptor, într-o tavă cu puţin unt şi 2 linguri cu apă.
Tranşaţi gâscă, aşezaţi-o pe platou şi garnisiţi-o cu merele coapte şi clătitele tăiate şi gratinate.
Pofta buna!