Cardamomul – beneficii pentru sănătate

Printeaza

Cardamomul - beneficii pentru sănătateCardamomul – beneficii pentru sănătate. Originar din India şi Sri Lanka, cardamomul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, preţul lui fiind depăşit doar de şofran şi vanilie.

Îşi datorează aroma deosebită, dul­ceag-pi­cantă, unui ulei eteric, compus din peste 120 de sub­stanţe. Cardamomul este foarte folosit în medi­cina ayurve­dică, fiind eficient în tratarea ulcerelor bu­cale, a problemelor digestive, chiar şi a depresiei.

Merită să aruncaţi un praf de cardamom în oala cu bucate, nu doar pentru aroma sa, dar şi pentru a vă păstra sănătatea. Iată câteva recomandări:

Digestie – Ca şi ghimbirul, din a cărui familie face parte, cardamomul combate multe pro­­bleme di­gestive. Folosiţi-l pen­tru a combate greaţa, acidi­ta­tea, ba­lonarea, arsurile de sto­mac, lip­sa apetitului sau consti­paţia. Se administrează 3 căni de ceai pe zi.

Detoxifiere – Consumat re­gulat, cardamomul ajută corpul să elimine toxinele prin rinichi.rdamom depresie,

 

Diuretic – Motivul pentru care cardamomul este un detoxifiant atât de bun este acţiunea sa diuretică. Curăţă tractul urinar, vezica, rinichii, eliminând toxi­nele, apa în exces şi combătând infecţiile.

Depresie – Calităţile de antidepresiv ale carda­momului nu au fost încă studiate, dar medicina ayur­ve­dică foloseşte ceaiul de cardamom pentru comba­te­­­rea depresiilor. Se administrează 3 căni de ceai pe zi.

Halenă – Pentru că are o ac­ţiune antibiotică îm­potriva bacteriilor dăunătoare, îndepărtează mirosul gurii (inclusiv pe cel de usturoi) cât ai bate din palme. Se mestecă încet 3-5 capsule de cardamom. Sau se pune un vârf de cuţit de cardamom măcinat în cafea, aşa cum se obişnuieşte în ţările arabe.

Intoxicaţii – Se recomandă consumul zilnic, pe stomacul gol, a 10 seminţe întregi de cardamom.

Răceală – Cardamomul este foarte eficient şi în tratarea răcelilor, a tusei şi a bronşitei, mai ales când acestea sunt însoţite de frisoane.

Se iau 4 g de car­da­mom, 2 g ghimbir şi 2 g boia iute (toate măci­nate fin), se amestecă cu 4 linguriţe de miere şi se consumă toată cantitatea în cursul unei zile, împăr­ţită în 3 porţii, cu 15 minute înainte de masă.

Cancer – Studii efectuate pe animale la Institutul Cancerului din India arată că acest condiment inhibă creşterea şi chiar distruge celulele canceroase.

Hipertensiune – Administrarea de 3 g de car­damom pe zi, timp de 12 săptămâni, poate reduce sem­nificativ tensiunea arterială.

Previne formarea chea­gu­rilor de sânge – Car­da­mo­mul împiedică agregarea pla­che­tară, prevenind astfel formarea periculoaselor cheaguri de sânge şi a blocajelor arteriale.

Antioxidant – Multe dintre vitaminele, fitonu­trienţii şi ule­iurile esenţiale din cardamom acţio­nează ca antioxidanţi, elimi­nând radicalii liberi şi întârziind îmbătrânirea celulară.

Antibacterian – Uleiul esenţial din seminţele de cardamom inhibă dezvoltarea virusurilor, bacteriilor şi a ciupercilor.

Antiinflamator – La fel ca ghimbirul şi curcu­ma, rudele sale, cardamomul are proprietăţi antiin­flamatorii prin care reduce durerea şi umflăturile, în special la nivelul mucoaselor gurii şi ale gâtului.
Sughiţ – Cardamomul este un anti-spasmodic care vă ajută să scăpaţi repede de sughiţ. Mestecaţi 2-3 seminţe de cardamom.

Afrodisiac – Medicina populară indiană foloseş­te cardamomul ca un puternic afrodisiac, care ajută în disfuncţiile erectile.

Doza uzuală de cardamom este de 1,5 g pe zi.

Ceaiul de cardamom se prepară astfel: o lin­guriţă de seminţe de cardamom proaspăt zdrobit se infuzează într-o cană de apă clocotită timp de 10-15 minute.

 

Articol preluat de aici.

 

 

 

 


poate iti place si:

Tarta cu rubarba si cardamom

Tarta cu rubarba si cardamom

Tarta cu rubarba si cardamom din: faina, zahar, praf de copt, sare de mare, unt, ou, galbenusuri, rubarba, zahar, apa de trandafiri, cardamom, frisca. Ingrediente aluat:   1 cană făină ¾ cană zahăr ½ lingurita praf de copt ½ lingurita sare de mare 4 linguri unt nesarat, tăiat bucăți 1 ou 2 galbenusuri de ou Ingrediente […]

 

Dulceata de salcam cu cardamom 

Dulceata de salcam cu cardamom

Dulceata de salcam cu cardamom din: flori de salcam, apa, lamaie, cardamom. Ingrediente: 150 g flori de salcâm 500 ml apa 1 lamaie cardamom 60 g zahar     Mod de preparare: Se spală 150 g flori de salcâm, se fierb în 500 ml apă rece, se adaugă zeama de la 1 lămâie şi 1 vârf de […]

 

 

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.