Exploatarile de ceai din India si Sri Lanka
PrinteazaCeaiul adus din China în India şi Sri Lanka era ceai roşu. Plantat în solul local, ceaiul avea un gust complet diferit şi era mult mai tare decât ceaiul importat iniţial.
Pentru că preferau lucrurile dulci, localnicii puneau în ceai zahăr şi miere, precum şi alte ingrediente, precum ghimbir, mentă şi tou k’ou (nucşoară). Uneori ceaiul este fiert în loc să fie doar infuzat în apă, fapt care îi scoate şi mai mult în evidenţă aroma.
Ceaiul la sfarsitul secolului al şaptesprezecelea
La sfârşitul secolului al şaptesprezecelea, locuitorii Indiei erau experţi în creşterea plantelor de ceai foarte frumoase, dar nu se pricepeau să prepare frunzele. In 1 728, Compania Olandeză East India şi-a dat seama de acest talent şi a hotărât să producă în masă ceai chinezesc în India şi Ceylon, acum Sri Lanka.
A angajat un mare număr de preparatori de ceai, a importat plantele şi s-a apucat să-prepare frunzele de ceai după modelul chinezesc.
In 1833, Compania Olandeză East India a pierdut monopolul asupra comerţului de ceai cu China şi a început să înfiinţeze plantaţii de ceai în Assam, în nordul Indiei. La început, plantatorii britanici importau seminţe din China, şi specialiştii chinezi le arătau cum să cultive plantele de ceai şi să proceseze frunzele.
Totuşi, în scurtă vreme au început să producă în masă varietatea Assam, pe care maiorul Robert Bruce şi fratele său Charles o descoperiseră în 1823 crescând nativ în acele locuri. Varietatea Assam era mult mai înaltă şi avea frunze mai grele şi se potrivea mai bine cu clima indiană şi solul de acolo. în 1839, ceaiul Assam s-a pus în vânzare pentru prima dată la Londra.
Mai departe, britanicii au trecut la introducerea unui sistem de management pentru a optimiza producţia de ceai, precum şi a maşinilor, de exemplu benzi rulante, cuptoare şi uscătoare. Fabricarea ceaiului a devenit mai eficientă şi procesul s-a simplificat. Aşa cum scria Edward Money în lucrarea sa „Eseu despre cultivarea si producerea ceaiului” in anul 1 872: „Din fericire pentru producătorii de ceai, cu cât producerea lui este mai mult studiată, cu atât mai mult afli că a produce ceai bun este un proces foarte simplu“.
Iniţiativa britanică a făcut din India cea mai mare producătoare şi exportatoare de ceai, împingând-o în faţa Chinei, care acum este pe locul al doilea.