Sarmalute grecesti
PrinteazaSarmalute grecesti din: frunze de vita, ceapa, orez, ulei, marar, lamai, menta, sare, piper.
- 35-40 frunze de viţă
- 1 ceapă medie
- 3-4 fire ceapă verde
- 1 cană orez
- 1/2 cană ulei
- 1-2 lămâi
- 3-4 linguri mărar tocat
- 5-6 frunze proaspete de mentă, tocate
- sare
- piper
Mod de preparare:
Alegeţi cu grijă frunzele, să fie cât mai fragede; îndepărtaţi-le pe cele mari, cu vene groase şi tari. Opăriţi frunzele, clătiţi-le cu apă rece şi lăsaţi-le să se scurgă.
Tocaţi mărunt toată ceapa şi căliţi-o în jumătate din ulei, amestecând mereu. Când ceapa devine transparentă, adăugaţi orezul, să se prăjească împreună 2-3 min, amestecând continuu.
Apoi turnaţi 3/4 cană de apă clocotită, săraţi şi piperaţi după gust. Amestecaţi bine şi lăsaţi să fiarbă 5 min.
Luaţi vasul de pe foc, adăugaţi mărarul şi menta tocată, lăsaţi să se răcească.
Umpleţi fiecare frunza şi înfăşuraţi cu grijă. Puneţi sărmăluţele într-o cratiţă, pe mai multe straturi.
Stoarceţi bine lămâile peste sarmale, adăugaţi restul de ulei şi circa 1 cană de apă clocotită, puţină sare, piper şi un pic de coajă de lămâie (fără parte albă, care este amară).
Acoperiţi cratiţa şi lăsaţi să fiarbă, la foc mic, circa 35 minute.
Se servesc reci.
Pofta buna!