Ciulama de pasare
PrinteazaCiulama de pasare din: carne de pasare, morcov, patrunjel, telina, ceapa, ulei, faina, sare, piper.
- 1 kg carne pasăre (aripioare, spate, gât etc.)
- 1 morcov
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1/2 telină
- 2 cepe
- 2 linguri ulei
- 2 linguri făină
- sare
- piper
Mod de preparare:
Carnea tăiată bucăţi mai mici şi zarzavatul întreg, bine curăţat şi spălat, se pun la fiert în apă rece. Când încep să fiarbă, se curăţă spuma, se adaugă sarea şi se continuă fiertul până ce carnea este bine fiartă. Se scoate apoi carnea din supa rezultată (care poate fi folosită ca atare).
Separat, se pregăteşte un sos de ciulama: într-o tigaie mai mare, cu ulei fierbinte, se pune puţin câte puţin făina, amestecând continuu. Când făina începe să se îngălbenească, se stinge cu supă în care a fiert carnea (cam 1 cană).
Se amestecă bine şi se obţine un sos de consistenţa unei smântâni mai subţiri. In sos se adaugă carnea fiartă, piperul şi se potriveşte din sare. Ciulamaua se mai ţine 2-3 minute la foc domol. Tradiţional se serveşte cu mămăligă.
Atenţie: când se foloseşte carne de pasăre mai bătrână sau carne de gâscă sau raţă, trebuie fiartă mai mult. Sosul alb poate fi pregătit şi cu lapte dulce.
Pofta buna!