Ficat prajit
PrinteazaFicat prajit din: ficat, faina, piper, ulei, sare.
Ingrediente:
- 1/2 kg ficat (de porc, vită sau oaie)
- 1 lingură făină
- piper
- 2 linguri ulei
- sare
Mod de preparare:
Ficatul se curăţă, se taie în felii mai lungi, groase de 1-2 cm, şi se presară cu piper.
Feliile se dau prin făină şi se pun la prăjit în baie de ulei fierbinte.
Se ţin la prăjit cât mai putin pentru a nu pierde sucul (ficatul se mănâncă în sânge).
In mod normal, ficatul de porc sau de oaie se prăjeşte cam în 10-15 minute, iar ficatul de vită în 15-20 de minute.
Ficatul se sărează când este gata şi poate fi servit. Se serveşte cald, cu cartofi prăjiţi sau cu garnitură de legume fierte.
Din micile secrete ale pregătirii ficatului prăjit:
- ficatul se spală numai înainte de a fi tăiat în felii (când lobii sunt întregi). După aceea, cel mult se tine câteva minute în lapte dulce, după care este scos, scurs şi şters de lapte;
- ficatul nu se sărează decât în final, după ce a fost prăjit – fript (de preferat, când este servit), altfel se întăreşte
- la pregătire şi când este pus în farfurie nu se înteapă cu furculiţa, pentru a nu-şi pierde sucul;
- se serveşte mai în sânge decât oricare alte organe; pentru a-şi păstra temperatura, se serveşte în farfurii încălzite în prealabil; dacă este servit rece (se poate şi aşa ceva) se recomandă folosirea muştarului sau a unui sos picant.
Pofta buna!