Retete cu fasole: Iahnie
PrinteazaIahnie din: fasole boabe, ceapa, ulei, bulion, piper, dafin, sare.
- 1/2 kg fasole boabe uscată
- 3 cepe
- 2 linguri ulei
- 2-3 linguri bulion
- piper
- foi de dafin
- sare
Mod de preparare:
Fasolea se alege, se spală şi se pune la muiat câteva ore în apă călduţă (cu cât fasolea este mai veche, cu atât se fine mai mult timp în apă). Se pune apoi la fiert în apă rece. După ce a dat într-un clocot, se aruncă apa în care a fiert şi se pune să fiarbă în altă apă (clocotită).
Se adaugă ceapa prăjită, bulionul şi mirodeniile. în final, lichidul din oală nu trebuie să depăşească nivelul fasolei cu mai mult de 1-2 degete. Se continuă fiertul cu capacul pus (dar nu etanş – lăsând un loc pentru ieşirea aburului), la foc mai potolit, până ce fasolea este bine fiartă şi lichidul a scăzut suficient. Dacă lichidul scade prea mult (sub nivelul fasolei) se adaugă apă fierbinte.
La sfârşit se adaugă sare (după gust) şi se serveşte rece sau călduţă, cu murături, ceapă roşie spartă şi presărată cu sare, salată de varză acră sau castraveciori muraţi.
De multe ori, iahnia este servită ca garnitură la friptura de porc sau la cârnaţii afumaţi, fripţi sau prăjiţi.
Pofta buna!