Vrabioara cu sos de usturoi
PrinteazaVrabioara cu sos de usturoi din: otet, cimbru, zahar, vrabioara, usturoi, ulei, sare.
- 3 linguri oţet de mere
- 1 lingură cimbru uscat
- 1 lingură zahăr
- 800 g vrăbioară dezosată
Sos de usturoi copt:
- 10-12 căpăţâni mari de usturoi
- ulei de măsline
- 1 linguriţă sare
Mod de preparare:
Pregătiţi sosul de usturoi. Incingeţi cuptorul la putere medie.
Tăiaţi orizontal partea de sus (cea cu vârfurile căţeilor) a căpăţânilor de usturoi.
Puneţi căpăţânile într-o tavă mică (ideal, tavă pentru brioşe) şi aranjaţi-le în aşa fel încât toate să stea cu partea tăiată în sus.
Puneţi puţin ulei de măsline pe fiecare căpăţână, apoi înfăşuraţi-o pe fiecare cu o bucată de folie de aluminiu.
Coaceţi-le în cuptor 35-40 min, până când usturoiul s-a înmuiat. Scoateţi din cuptor, lăsaţi să se răcească puţin şi striviţi cu furculiţa căpăţânile pentru a scoate din ele căţeii copţi.
Crema rezultată din zdobirea usturoiului copt se mai poate folosi şi la paste, în amestec cu parmezan.
Combinaţi 1 cană de pastă de usturoi cu oţetul, oregano, zahărul şi sare după gust. Tăiaţi carnea în 4 felii groase.
Amestecaţi bine sosul cu vrăbioarele, într-o pungă cu fermoar sau într-o cutie cu capac. Lăsaţi să se marineze în frigider cel puţin 30 minute (dar nu mai mult de 4 ore).
Scoateţi vrăbioarele din frigider, lăsaţi-le 15-20 min la temperatura camerei, apoi scoateţi-le din marinată. Frigeţi-le la jar puternic, 3-4 min pe fiecare parte.
Serviţi-le imediat, tăiate felii, alături de diverse legume coapte.
Pofta buna!