Telina – mancare
PrinteazaTelina – mancare din: telina, ceapa, faina, bulion, ulei, verdeata, sare, mirodenii.
Ingrediente:
- 1 kg telină (câteva bucăţi)
- 2 cepe
- 1/2 lingură făină
- 1 lingură bulion
- 3-4 linguri ulei
- 1 legătură verdeaţă
- sare
- opţional: mirodenii
Mod de preparare Telina – mancare:
Ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se taie în felii (rondele sau jumătăţi de rondele, în funcţie de mărimea ţelinii), groase de aproape 1 cm.
Feliile se prăjesc într-o tigaie cu 2 linguri de ulei, fără însă a le rumeni. Se scot apoi din ulei şi se aşază într-o cratiţă (de circa 3 I).
In tigaia în care s-au prăjit feliile de ţelină se mai pune încă o lingură de ulei şi se pune la prăjit ceapa.
Când s-a îngălbenit ceapa, se adaugă făina (presărată) şi se amestecă până ce şi făina începe să se îngălbenească.
Atunci se stinge cu un pahar de apă, se adaugă bulionul şi se pune sarea (eventual şi mirodeniile).
Se toarnă apoi sosul peste ţelină în cratifă şi se dă la cuptor cam 30 de minute, la foc potrivit. Când este gata, se presară verdeaţa tocată mărunt.
Se serveşte atât caldă, cât şi rece.
In Ardeal, în special, în sos se pune şi puţin zahăr (cam 1/2 lingură), dar noi nu recomandăm.
Pofta buna!