Gem de gutui si dovleac
PrinteazaGem de gutui si dovleac din: gutui, dovleac, lami, portocala, zahar.
- 1000 g gutui
- 1000 g dovleac
- 2 lămâi
- 1 portocală
- 1000 g zahăr gelifiant 2:1
Mod de preparare:
Puful de pe gutui se îndepărtează cu un prosop. Gutuile se spală şi se taie cubuleţe mici, fără a li se scoate cotorul. Dovleacul se taie felii subţiri, se curăţă de coajă şi apoi de sâmburi, cu o lingură.
Pulpa dovleacului se taie cubuleţe mici.
Cubuleţele de dovleac şi de gutui se toarnă într-o cratiţcă, se acoperă cu 500 ml apă şi se fierb circa 45 de minute, până se înmoaie, apoi se pasează.
La sfârşitul acestor operaţiuni, masa de fruct împreună cu sucul lăsat vor cântări circa 2000 g.
Cât fructele sunt pe foc, se spală lămâile cu apă fierbinte şi se şterg, se curăţă de coajă subţire, cu cuţitul, iar aceasta se taie în formă de tăiţei subţiri (sau se dă pe râzătoare).
Lămâile şi portocala se storc.
Pulpa de fruct, sucul de lămâie şi cel de portocală şi coaja de lămâie se amestecă într-o cratiţă mare, la care se adaugă zahărul gelifiant.
Se pun pe foc mare şi se lasă până fierb, amestecând continuu, se face proba, apoi se toarnă în borcane, până la buză, se pun capacele şi se întorc borcanele pentru câteva minute.
Pofta buna!