Gulas ardelenesc
PrinteazaGulas ardelenesc din: carne de vita sau manzat, ceapa, ulei, cartofi, costita, rosii, apa, sare, piper, telina, patrunjel, boia, faina, unt, ou.
- 1 kg carne de vită sau mănzat
- 2 cepe
- 1 pahar cu ulei
- 4-6 cartofi mijlocii
- 100 g costiţă proaspătă sau afumată
- 2 roşii sau 2 linguri cu bulion
- 1 cană cu apă caaldă
- sare
- piper
- ţelină şi pătrunjel frunze tocate împreună
- boia dulce
Pentru găluşte:
- 1 pahar cu faină
- 1 lingură cu unt
- 2 ouă
Mod de preparare:
Pregătiţi carnea: spălaţi, curăţaţi de impurităţi şi de oasele mici bucata de came, tăiaţi în cuburi cu latura de 2-3 cm.
Treceţi carnea printr-un amestec de: sare, boia de ardei, piper măcinat, apoi presăraţi peste came 1 pahar cu faină. Rostogoliţi bucăţile de came pentru a se acoperi uniform.
Incălziţi uleiul în tigaie, rumeniţi carnea, apoi scoateţi pe şerveţele.
In uleiul rămas căliţi ceapa tocată mărunt şi cartofii tăiaţi felii mari. Când ceapa a devenit transparentă, puneţi într-un vas mare (o cratiţă înaltă): carnea, ceapa şi cartofii, costiţa tăiată felii subţiri, bulionul de roşii. Acoperiţi cu apă caldă, fierbeţi 1/4 oră la foc potrivit, apoi acoperiţi cratiţa şi faceţi focul mic, iar fierberea va fi molcomă. Când lichidul a scăzut, se pun găluştele de faină.
Faceţi găluştele: frământaţi un aluat moale din faină, ou, unt şi puţină sare. Dacă este moale, se ia cu linguriţa din aluat şi se pun găluştele să fiarbă în apă caldă, fără să clocotească. Se scot când se ridică deasupra apei, se pun în cratiţa în care fierbe carnea.
Lăsaţi mâncarea să mai fiarbă 10 min. Decoraţi şi condimentaţi cu verdeaţă tocată, stingeţi focul şi adăugaţi smântână.
Serviţi mâncarea fierbinte, cu pâine de casă şi vin roşu.
Pofta buna!