Mamaliga Jandarm
PrinteazaMamaliga Jandarm din: gaina, morcovi, ceapa, telina, patrunjel, sare, malai, usturoi.
- 1 găină grasă
- 2 morcovi
- 1 ceapă
- 1 ţelină
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 1 lingură cu sare
- 400 g mălai
- 1 căpăţână de usturoi
Mod de preparare:
Curăţaţi pasărea de fulgi şi pene, ţineţi-o pe flacăra mijlocie până se pârleşte puful, frecaţi cu mălai toată carnea, apoi spălaţi cu multă apă rece.
Goliţi pasărea, săraţi pe dinăuntru, lăsaţi să stea 1/4 oră într-un lighean, apoi spălaţi din nou şi scurgeţi în sită. înlăturaţi capul şi ghearele şi puneţi pasărea acoperită cu apă rece ca să fiarbă 2-3 min.
Păstraţi măruntaiele, spălaţi-le şi puneţi-le la fiert cu carnea. Aruncaţi apa, spălaţi carnea şi oala şi umpleţi cu 4-5 1 apă rece. Fierbeţi la foc potrivit 1 oră cu vasul descoperit, adăugaţi în supă legumele curăţate şi spălate. Lăsaţi-le întregi, continuaţi fierberea 3/4 oră.
Scoateţi 11/21 din supă într-un ceaun şi faceţi o mămăligă pe care o fierbeţi 20-25 min. Această mămăligă în care apa este înlocuită cu supă se numeşte Jandarm. Supa rămasă o serviţi ca felul întâi.
Faceţi un sos de usturoi, săraţi după gust, serviţi separat. împărţiţi carnea în farfurii adâncite, serviţi alături mămăligă, acoperiţi cu sosul de usturoi.
Serviţi foarte cald alături de vin alb.
Pofta buna!