Purcel fript intreg
PrinteazaPentru fript întreg, este indicat purcelul de lapte, care încă nu a început să mănânce. După ce a fost tăiat, se opăreşte cu apă fiartă (la care s-a adăugat a zecea parte apă rece).
Se rade părul, se pârleşte, fără să se înnegrească. Se spală bine pe deasupra, se taie pe burtă, se scot măruntaiele, se mai spală odată, se scurge apa de pe el, se sărează.
Codiţa şi urechile se învelesc cu hârtie unsă cu ulei sau folie de aluminiu, pentru a se frige fără să se înnegrească.
Pentru a-şi păsta forma netedă, în timpul frigerii se introduce în el o sticlă sau un corp asemănător. Se poate menţine forma şi cu ajutorul unor şipci de lemn puse înăuntru. Se unge cu ulei şi se frige într-un vas în care se pune ulei la care se adaugă 1-2 linguri de rom. în timpul frigerii, purcelul se unge cu lichidul din vas, operaţia repetându-se până ce pielea lui se rumeneşte. Atunci este gata fript.
Se poate servi întreg. (Mai practic însă este a-l tăia în bucăţi care pe urmă vor fi asamblate în forma lui iniţială.) Se pune un măr mic sau o bucăţică de hrean în gură şi se decorează cu sfeclă tăiată mărunt, ceapă verde, ouă fierte, frunze de salată verde şi alte legume, după preferinţă.
Pofta buna!