Cerealele – sursa de fibre

Printeaza

Cerealele – sursa de fibre. Un consum frecvent de cereale te ajută să ai o inimă sănătoasă şi scade riscul de accident vascular, prevenind depunerile colesterolului pe artere.

Cerealele care încântă cel mai tare privirea şi papilele gustative sunt fie expandate, fie cu ciocolată, miere, fructe confiate sau zahăr adăugat şi pot deveni bombe calorice, mai ales dacă le mănânci cu lapte gras, aşa cum se obişnuieşte la micul dejun.

De fapt, până şi laptele degresat îngreunează digestia dacă este pus alături de cereale, din cauza combinaţiei nefaste dintre proteine şi carbohidraţi, sunt de părere unii nutriţionişti.

Dacă sortimentele amintite mai sus au multe calorii şi un aport glicemic pe măsură, în schimb, cerealele integrale te ajută să ai o digestie bună şi chiar să slăbeşti!

Fie că optezi pentru variantele tradiţionale, precum fulgii de ovăz, sau alegi sortimente exotice, mai nou apărute pe piaţă, precum quinoa, trebuie să ştii că au în jur de 360 kcal/100 g.

O porţie potrivită n-ar trebui să depăşească 50 de grame dacă vorbim de o simplă gustare.

Fulgii de ovaz

Sunt hrănitori, reglează glicemia şi colesterolul, conţin fibre. O banană pasată peste care adaugi o mână cu fulgi de ovăz înseamnă un mic dejun de nota zece.

Secara

Este o cereală foarte lăudată pentru efectele ei benefice asupra siluetei. Are destule calorii, dar o porţie mică e suficientă ca să te saturi.

Bulgur

Se obţine din grâu fiert, uscat şi apoi zdrobit. Este una din cerealele cu cel mai mare conţinut de fibre şi mai are un secret – manganul, un mineral care luptă împotriva radicalilor liberi şi întăreşte oasele.

Cuscus

Obţinut din gris de grâu amestecat cu apă şi făină, vine din Maghreb şi e folosit la ordinea zilei în anumite zone de pe glob, în preparate de tot felul, dulci sau sărate. Conţine o cantitate deloc de neglijat de seleniu, un antioxidant care protejează arterele şi inima.

Quinoa

E o binecuvântare pentru cei cu intoleranţă la gluten şi pentru vegetarieni. Obţinută dintr-o plantă înrudită cu spanacul, conţine toată gama de proteine necesare unei diete sănătoase. Este o proteină completă, adică are în compoziţie toţi cei nouă aminoacizi esenţiali.

Alergia la gluten este una dintre cele mai comune în zilele noastre, deşi mulţi nici n-au habar că suferă de aşa ceva, Semnele apar după consumul produselor care au ca ingredient cereale precum grâu, secară, orz, cuşcuş, kamut şi se manifestă prin balonare, greaţă, dureri de stomac, diaree sau constipaţie, oboseală inexplicabilă.

Cei cu o astfel de sensibilitate pot consuma şi ei câteva cereale: hrişcă, mei, psyllium, quinoa sau tărâţe de ovăz fără gluten.

 

 

 

 

Savurati!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.