Somon in stil sashimi
PrinteazaSomonul se potriveşte foarte bine cu complicata tehnică japoneză de feliere a peştelui crud (sashimi înseamnă “carne găurită”).
Peştele folosit trebuie să fie absolut proaspăt; de asemenea, ar fi bine ca somonul să fie pescuit în perioada în care carnea sa este foarte bogată în uleiuri naturale, adică vara.
Modul de prezentare a somonului sashimi depinde de grosimea feliilor.
Cele tăiate foarte subţire se servesc de regulă cu un sos ponzu, făcut dintr-un amestec japonez de shoyu, adică soia, suc de lămâie, mirin (vin de orez uşor) şi fulgi uscaţi de pălămidă.
Dacă feliile au aproximativ 1 cm grosime, se servesc cu un sos mai puternic, în care shoyu se combină cu hrean wasabi ras fin sau cu pastă de wasabi şi felii de ghimbir tăiate foarte subţire, cât foiţa de hârtie.
Somonul sashimi se poate garnisi cu câteva frunze mici de salată (frunzele de shiso japonez dau acestui fel de mâncare un aer de autenticitate, dar se poate folosi şi cresonul), şi câteva felii de daikon, ridichea albă japoneză ce are un gust atât de delicat.
Un fapt care pe occidentali îi descumpăneşte este acela că în limba japoneză acelaşi cuvânt denumeşte atât somonul, cât şi vinul tradiţional din orez, binecunoscutul sake.