Condimente indispensabile
PrinteazaAnason stelat
Este fructul în forma de stea al unui arbore veşnic verde, care creşte în sudul Chinei; ajunge până la 8 metri înâlţime şi trăieşte 100 de ani.
Anasonul este folosit cu precădere în bucătăriile orientale, în preparate de obicei sărate, dar ocazional se foloseşte şi la dulciuri. Seminţele pisate conferă o aromă specială turtei dulci şi cozonacilor.
Baharat este numele care se dă în limba arabă unui amestec de mirodenii (se traduce pur şi simplu prin mirodenii). Reţetele de amestecuri variază şi sunt adaptate pentru asezonarea cărnii de berbec, de pui, de vită, a peştelui şi supelor de legume.
Cardamom este fructul necopt, uscat, al unei plante originare din India. La noi se prezintă de obicei sub formă de capsule, care au în interior boabe mici; acestea se pisează şi conferă aroma specifică, însă cardamomul pisat nu se poate păstra mult timp, dat fiind că râncezeşte foarte repede.
In America Centrală şi Asia, ardeii iuţi se numesc chili. In Europa, peperoni, cu excepţia Italiei, unde denumirea de peperoni e rezervată ardeiului gras, în timp ce ardeii iuţi sunt alintaţi peperoncini. Cei mai iuţi ardei din lume aparţin soiurilor Naga Jolokia şi Bhut Jolokia din India, iar Carolina Reaper este cotat în prezent drept cel mai iute ardei din lume.
Chimen este fructul unei plante ierboase din Europa şi Asia. Fructele au un miros şi gust puternice, asemănătoare cu ale anasonului. întregi sau măcinate, sunt folosite ca mirodenie în diverse feluri de pâine, în special pâinea de secară, dar şi în lichioruri, mâncăruri gătite la cuptor.
Chimen negru
Denumit şi negrilicâ, este un condiment popular în bucâtâriiie orientale, utilizat şi drept remediu, de cel puţin 3000 de ani: întâreşte imunitatea şi este un antibiotic natural. In ţările arabe, Turcia şi India se presară peste lipii, pâine, pită sau foietaje sărate.
Amestecul de cinci mirodenii este un clasic al bucătăriei chinezeşti: se foloseşte la marinare şi gătit, precum şi la asezonarea mâncărurilor; în unele restaurante se poate găsi pe masă, aşa cum stau la noi sarea şi piperul. Amestecul tipic cuprinde: anason stelat, cuişoare, scorţişoară Cassia, piper Sichuan şi seminţe de fenicul măcinate.
Coriandru – Seminţele uscate stimulează apetitul şi ajută digestia. Se foloseşte în supe şi amestecuri de tip curry, se potriveşte bine cu peştele, cărnurile afumate şi vânatul, dar în cantitate mică face figură bună la aluaturi dulci.
Cuisoare – unt boboci de floare uscaţi. Aroma lor pătrunzătoare, dulce-picantâ îi recomandă pentru turta dulce şi pentru salatele de boeuf.
Seminţele de chimion aparţin unei plante ierboase care creşte din estul Mediteranei şi pânâ în estul indiei. Seamănă cu seminţele de chimen: sunt alungite, galben-maronii, crestate longitudinalaşa că mulţi le confundă. Cuminul are aromă afumată, de nucă, ce lucrează bine în combinaţie cu chili, scorţişoara şi coriandrul, în preparate picante pe bază de orez sau vită.
Curcuma sau turmeric este un praf galben-portocaliu, colorant puternic, obţinut din rizomii unei plante ierboase din India. Este ingredient esenţial al preparatelor de curry.
Curry – Numele a fost popularizat de către coloniştii britanici din India, pentru a descrie o serie de mâncăruri locale cu sos.