Prajitura mille-feuille (varianta)
PrinteazaAcest produs de patiserie din aluat de foitaj este cunoscut sub diverse denumiri. Metoda de împăturire, întindere şi răcire a aluatului este cea folosită pentru prepararea croisantilor şi a produselor de patiserie daneze.
Prăjitura se coace, de regulă, într-o formă pătrată, iar aluatul se crestează în bucăţi lungi înainte de coacere.
Denumirea mille-feuilie, curentă şi în Anglia, înseamnă în franceză “o mie de foi” şi se referă la felul în care aluatul se desparte în foi separate în timpul coacerii.
In alte tari, în special în Statele Unite, prăjitura este cunoscută sub numele de „Napoleon”, care nu se referă însă la împăratul francez, ci la presupusa ei origine napolitană.
După coacere, prăjitura se taie în două şi se glasează cu o glazură de vanilie. Prăjitura se poate umple cu cremă de patiserie (creme patissiere) sau cu gem.
Mille-feuille se glasează, de obicei, cu glazură din albuş de ou sau fondant, peste care se adaugă dungi de glazură de ciocolată, care se întind cu furculiţa, pentru a crea efectul unei pânze de păianjen. Prăjitura poate fi, de asemenea, pudrată cu zahăr.
Uneori se prepară şi în variante sărate, de exemplu, umplută cu brânză galbenă sau albă, cu spanac sau cu un amestec din cele două.